Ne seçilir: zirkonyum mu yoksa lamine kaplama mı?

Gülüşünüzün estetiği için gerekli kaplama yöntemi diş hekiminiz tarafından muayene sırasında belirlenecektir. Estetik bir görünüme ulaşmak için hastanın beklentilerini karşılayan en iyi tedavi yöntemi seçilir. Zirkonyum ve lamine kaplamalar arasında seçim yapılırken dişin yapısı, diş yüzeyindeki minenin dokusu, dişlerdeki aşınma derecesi gibi faktörler değerlendirilir.

Zirkonyum kaplama, gülüş estetiğinin iyileştirilmesi ve dişlerdeki düzensizliklerin giderilmesi amacıyla yapılmaktadır. Dayanıklılığı ve doğal görünümü nedeniyle en çok tercih edilen diş kaplama yöntemlerinden biridir. Zirkonyum kaplama, dişin canlılığını artırmak ve yapısındaki bozuklukları düzeltmek için kullanılır.

Dayanıklı bir malzeme olan zirkonyum diş tedavisinde de taban olarak kullanılmaktadır. Öte yandan köprülerde lamine kullanılmaz. Zirkonyum kaplamalar eksik dişlerin ve renklenmiş dişlerin tedavisinde daha uygundur.

Zirkonyum Yapım Aşamaları

Zirkonyum dioksit nadir bir metal bazlı beyaz kristallerdir. Özelliklerini geliştirmek için alüminyum ve itriyum türevleri eklenir. Sıkıştırılmış kompozitin katı blokları, doğal olmadığı, gerçek emaye gibi tamamen opak göründüğü ve eğimini takip etmediği için kesilmez. Kaplamanın doğal dişlere mümkün olduğunca benzer hale getirilmesi için mikroprotezler 0,3 ila 0,7 mm kalınlığında iki katman halinde yapılır.

Modern diş hekimliği, mikroprotezler oluşturmak için 3 boyutlu tarama ve CAD/CAM sistemleri gibi teknolojileri aktif olarak kullanmaktadır. Mersin şehrinde diş hekimi öncelikle hastanın ağız boşluğunu tarayarak dişlerin durumu hakkında doğru veriler elde eder. Bu veriler, otomatik makinelerin yüksek hassasiyetle protez ürettiği laboratuvara iletilir.

Bu tür teknolojiler insan hatasını en aza indirerek mükemmel uyum ve estetik için önemli olan hata olasılığını azaltır. Protezler, doğal görünüm ve kullanım rahatlığı sağlayan anatomik şekil ve renk dahil olmak üzere hastanın bireysel özellikleri dikkate alınarak oluşturulur.

Lamine ve Zirkonyum Arasındaki Farklar Neler?

Zirkonyum

Lamine

Zirkonyum ve lamineler, emayenin koyulaşması, talaşlar, düzensiz şekiller veya dişler arasındaki boşluklar gibi çeşitli diş kusurlarını düzeltmek için tasarlanmıştır. Her ikisi de dişlerin ön yüzeyine yerleştirilerek kusurları gizler, eşit ve estetik bir diş yapısı oluşturur. Aynı zamanda kaplama ve laminelerin hem malzeme hem de montaj yöntemi açısından kendine has özellikleri vardır.

Kaplamalar ve lamineler arasındaki temel fark plakanın kalınlığıdır. Zirkonyum 0,3-0,7 mm kalınlığında yapılır. En rafine olanı porselen ve seramik kaplamalardır (0,4 mm’ye kadar). Kompozit plakalar daha kalındır: 0,5–0,6 mm, ancak doğrudan hastanın ağzına üretilip monte edilebilirler. Fark fiyatta da hissedilir:lamineler daha küçük ve daha ince olmalarına rağmen daha pahalıdır. Mikroprotezler şekil bakımından farklılık gösterir: kaplamalar uzunluk boyunca kesilmiş bir tacı andırır, yalnızca dişin vestibüler yüzeyini değil aynı zamanda çiğneme kenarını da kaplarlar. Lamineler takma tırnaklara benzer: en ince plaka dişin ön kısmını kaplıyor.

Kaplama ve lamineler en büyük avantajı estetik kusurların ince bir “ekran” arkasına gizlenmesi, gülümseme doğal görünürken porselen dişlerin etkisinin olmamasıdır. Kaplamaların rengini doktor önceden hastanın sağlıklı diş minesinin tonuna göre seçer, protez yapıldıktan sonra doğal dişlerden ayırt edemeyeceksiniz. Mersin’de diş hekimleri, :lamineleri özel bir yapıştırıcı ile dişlere sabitler. Kaplamalar ise çimento solüsyonu kullanılarak güvenli bir şekilde yerleştirilir. Bu yöntem, hem dayanıklılığı artırır hem de estetik bir görünüm sağlar. Mersin‘deki diş klinikleri, modern teknolojiler ve uzman ekiplerle hizmet vererek, hastalarına kaliteli ve güvenilir diş tedavileri sunmaktadır.

Lamine diş kaplama nedir? Hangi durumlarda kullanılır?

Lamine, tasarımın kendisi ve montaj yöntemi açısından aynı kaplamadır. Sadece daha incedir.  Lamineler çoğunlukla düz dişlerde renk kusurlarını veya emaye talaşlarını düzeltmek için kullanılır. Ürünün inceliği nedeniyle lamineler pratikte gülümseme hizalaması için kullanılmaz. Bunun nedeni, dişin önemli ölçüde taşlanmasıyla, onu takmanın imkansız olacağıdır (ancak kompozit veya seramik kaplama bununla mükemmel bir şekilde başa çıkacaktır). Lamine maliyeti kaplama maliyetinden yüzde 20 daha yüksek olacak. Lamineleri kullanırken, doğal diş, kaplamaların kurulumundan bile daha az, minimum düzeyde cilalanır.

Lamine Kaplama Avantajları

Sıkça Sorulan Sorular

Diş kaplamaların kullanım ömrü ne kadardır?

Kaplama ve laminelerin kullanım şartlarına gelince, fark önemsizdir, her iki tip de uzun bir süre için tasarlanmıştır: kaplamalar - 10-15 yıl, laminelerin - 20 yıla kadar. Gerektiğinde kaplamaları çıkarılıp yenileriyle değiştirilebilir.

Kaplamaları değiştirmem gerekir mi?

Evet, ancak bu işlem, onlay altındaki dişin tedavisinin yanı sıra yapının yenisiyle değiştirilmesi (örneğin hastanın görünümden memnun olmaması veya kaplamanın hasar görmesi durumunda) amacıyla yapılır.

Kaplamalar neden bu kadar pahalı?

Kaplamalar olabildiğince estetik olup gerçek dişlerden ayırt edilemezler ve dolgulardan farklı olarak orijinal görünümlerini de kaybetmezler. Ayrıca bu onleylerin yüksek kaliteli malzemelerden yapıldığını ve Mersin Akdeniz Ağız Diş kliniğimizin diş laboratuvarında belirli bir hastaya özel olarak üretildiğini de dikkate almanız gerekir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *