Porselen diş zirkonyum farkı, son dönemlerde sık sık merak edilen konular arasında yer alır. Genel uygulama itibariyle eski dönemlerde metal destekli olan kaplamalar kullanılırdı. Ancak günümüzde metal destekli olan yöntemler yerine çoğu zaman zirkonyum diş kaplama seçeneği tercih edilir. Çünkü diş zirkonyum kaplama tekniği koruyuculuk açısından son derece verimlidir. Aynı zamanda bu teknik, diş eti sağlığı açısından da çok daha iyi sonuçlar sağlar. Bu nedenle teknolojik alanda meydana gelen gelişmelerden de istifade ederek diş sağlığını ve aynı zamanda estetiğini hedefleyerek çoğu zaman zirkonyum diş kaplama tekniği tercih edilir.

Porselen Diş Nedir?

Diş kaplamalarının üretiminde porselen malzemelerin kullanılması, porselen diş kaplama şeklinde tanımlanır. Porselen, beyaz görüntüsünü yapım aşamasında tercih edilen ham maddesinden alır. Aynı zamanda bio-uyumlu üretilen bir maddedir. İçeriğinde metale yer verilmez. Bununla beraber toksik maddeler de içermez. 

Diş kaplaması sırasında porselen malzeme kullanılması daha doğal bir görüntü elde edilmesine katkı sağlar. Porselen diş kaplama; dişlerinde kayıp yaşayan ya da sararma gibi bazı problemleri bulunan kişiler tarafından sık sık tercih edilir. Kaplama; aynı zamanda dişleri hem şekil hem boyut hem de renk olarak eşitler. 

Porselen Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Porselen diş kaplama yönteminde, ilk etapta dişler yapılacak kaplamanın kalınlığına uygun biçimde törpülenir. Sonrasında törpülenmiş olan dişlerin kalıbı çıkarılır. Elde edilen kalıp, daha sonra kaplamaların profesyonel diş teknisyenleri ile hazırlanacağı ilgili laboratuvarlara gönderilir. Kalıplardan da kaplama hazırlanır. Bu süre zarfı genel olarak 1 ile 2 haftayı bulur. Kaplamalar hazır hale geldikten sonra da işleme başlanır.

Diş hekimlerimiz, kaplamaların yerleştirilmesi sırasında hastalarımızın rahat etmeleri ve kendilerini güvende hissetmeleri için lokal anestezi uygulaması yapar. Sonrasında hastalarımızın doğal dişleri, kaplama ile tam anlamıyla bir uyum yakalaması amacıyla yeniden şekillendirilir. Bu şekillendirme ile dişler kaplama işlemine hazırlanmış olur. Diş hekimlerimiz, hem uyumu hem de rengi incelemek adına kaplamayı dişlere yerleştirir. Ardından dişe kalıcı şekilde yapıştırmadan önce gerekli görülen düzenlemeleri yapar.  

Porselen Diş Öncesi – Sonrası

Porselen kaplama diş işlemi öncesinde şunları göz önünde bulundurmak gerekir;

  • Sadece diş çürümesinden dolayı kaplama işlemi yapılmaz. 
  • Kaplamalar, implantlar üzerinde de olumlu yönde etkiler gösterir. Bu açıdan avantaj sağlar. 
  • Kaplamaların uzun ömürlü olması için hekimlerimizin tavsiyelerine dikkat edilmelidir. 

Porselen kaplama diş işlemi sonrasında ise şu detaylara dikkat etmekte fayda vardır;

  • Porselen kaplama sonrasında hafif ağrı hissi oluşabilir. Hekimlerimiz tarafından verilen ilaçların kullanılması fayda sağlar. 
  • Ağız hijyenine önem verilmelidir. 
  • Düzenli olarak dişlerin fırçalanması gerekir. 
  • Diş ipi kullanılmalıdır. 
  • Düzenli bir şekilde diş hekimlerimize kontrole gidilmelidir. 
  • Kaplamaların altında kalan yemek artıklarının güzel bir şekilde temizlenmesi gerekir. 

Zirkonyum Diş Nedir?

Diş kaplamaları temelde metal destekli ve metal desteksiz şeklinde iki gruba ayrılır. Daha estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen hastalarımız için zirkonyum alt yapılı dişler kullanılır. Bu seçenekler metal destekli olan porselenlere oranda hem doğal hem de estetik sonuçlar ortaya çıkarır. Beyaz renk tonuna sahip bir madde olan zirkonyum, saf şekildeki mineral halinden çıkarılır. Ardından da zirkonya seramiği şeklinde dönüştürülür. Sonrasında da özel fırınlarda işlenir.

Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum diş yapımı, diğer bilinen diş kaplama tedavileri ile son derece benzer şekilde yapılır. Bu noktada en belirleyici fark, şüphesiz kaplama işlemi için kullanılan malzemelerin türüdür. Metal destekli kaplama çeşitlerinde olduğu gibi, zirkonyum kaplama diş tedavisi uygulamasına da geçmeden önce dişlerin üzerinde birtakım ufak düzeltme ve oynamalar yapılır. Bu oynamalar ile diş genel olarak küçültülür. Bu sayede kaplamayı tam anlamıyla üzerine oturtabilecek şekilde bir hal kazandırılır.

Diş zirkonyum, dişlerde herhangi bir hasara neden olmaz. Kaplamalar, özel bir şekilde ölçüsü alınan ağız ve diş yapısına uygun şekilde yapılır. Aynı zamanda laboratuvar ortamında CAD/CAM teknolojisi kullanılarak tasarlanır. Dişe uygun renk tonunda üretilen zirkonyum alt yapısı üzerine, porselen malzemeye sahip üst yapı işlenir. Daha sonra diş ile uyum kazanması sağlanır. Son aşamaya gelindiğinde ise özel diş kaplama yapıştırıcıları yardımı ile kaplamalar dişe yapıştırılır. Bu sayede de daimi şekilde kalmak üzere entegre edilir.

Zirkonyum Diş Kaplama Öncesi – Sonrası

Zirkonyum diş yaptıranlar için işlem öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar son derece azdır. Aynı zamanda uygulaması da kolaydır. Tedavi kısa bir süre devam eder. Çoğu zaman da birkaç gün içinde tamamlanır. Bu sayede herhangi bir kaygı yaşanmaz. Hastalarımız tedavileri tamamlandıktan sonra hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilirler. Özellikle dişlerinde ya da diş etlerinde herhangi bir sorun yoksa, tedavi süreci 1 hafta kadar kısa bir sürede tamamlanabilir. 

Zirkonyum diş kaplamasının yapıldığı gün ve sonrasındaki bir hafta boyunca aşırı oranda soğuk ya da sıcak yiyecekler ile içeceklerin tüketiminden kaçınılması gerekir. Aynı zamanda yapışkan ve sert yapıya sahip gıdaların tercih edilmemesine özen gösterilmesi gerekir. Zirkonyum diş ömrü ise 5 -15 yıl arasında dişlerin bakımına bağlı olarak değişir.

Zirkonyum Diş ile Porselen Diş Arasındaki Fark

Pek çok hasta, porselen diş mi zirkonyum mu iyi diye merak eder. Diş kaplama porselen mi zirkonyum mu sorusu için verilecek bazı yanıtlar vardır. Zirkonyum kaplamaların ışık geçirgenlik oranları metal üstü porselenlere göre daha fazladır. Diş zirkonyum kaplama, doğal dişlere yakın ışık geçirgenliğine sahiptir. Bu sayede doğal diş gibi estetik gülüşlere sahip olunmasını sağlar. Diş eti uyumu da zirkonyum kaplamalarında porselen kaplamalara oranla daha iyidir.

Metal üstü porselen diş yaptırmak, zirkonyuma göre daha ucuz fiyatlara sahiptir. Zirkonyum kaplama seçeneklerinin altyapıları CAD-CAM adı verilen 3 boyutlu tarayıcılar aracılığıyla hazırlanır. Bu nedenle maliyetleri yüksek olur. Zirkonyum, ışık geçirgenlik oranı ile metale göre daha sağlamdır. Diş etleri ile de tam uyum sağlar. Bundan dolayı zirkonyum kaplama, daha sık tercih edilir.

Porselen ve Zirkonyum Diş Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Zirkonyum Diş Tek Tek mi Takılır?

Zirkonyum dişler takılırken kimi durumlarda tek tek işlem yapılır. Kimi durumlarda da ağız içinden alınmış olan ölçüye göre tüm diş şeklinde takılabilir.

Porselen Diş Ömrü Ne Kadardır?

Porselen diş ömrü de sık sık araştırılır. Porselen kaplamaların kullanım ömrü 15 ile 20 sene arasındadır. Bu sürenin üzerinde hastanın dişlerine yapacağı bakım da son derece önemlidir.

Zirkonyum Diş Nasıl Takılır?

Zirkonyum dişler hazırlandıktan sonra klinik ortamında uzman hekimlerimiz tarafından takılır. İşlem sırasında özel yapıştırıcılar kullanılır. Bu sayede işlemin kalıcı olması sağlanır.

Porselen Diş Nasıl Temizlenir?

Porselen kaplama diş temizliği doğal dişlerin bakımı ile tam anlamıyla aynıdır. Aşındırıcı özelliği bulunmayan ve kaliteli içeriğe sahip bir diş macunu ile günde minimum iki kez dişlerin fırçalanması gerekir. Aynı zamanda diş ipi de kullanılmalıdır. Aynı durum zirkonyum diş bakımı için de geçerlidir.

Zirkonyum Diş Rengi Değiştirilir mi?

Rengi koyu olan bir diş, zirkonyum ile istenilen tonda kaplanabilir. Dişin kendi rengi zirkonyumun tonunu etkilemez.

Porselen Diş Kırılır mı?

Sert cisimler çiğnendiğinde zaman ya da diş ile bir şeyler kırılmaya çalışıldığı sırada porselen kaplamalarda kırıklar meydana gelebilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *