Pedodonti, yani çocuk diş hekimliği, 0 ile 13 yaş aralığındaki çocukların hem kalıcı hem de süt dişlerinin takibinin yanında tedavisini de gerçekleştiren bilim dalıdır. Yaşam boyu sağlıklı dişlere sahip olmak için süt dişlerinin çocuk diş hekimi tarafından takip ve tedavi edilmesi gerekir. Bu noktada pedodonti önemli bir yere sahiptir. Pedodonti nedir ve yaşamımıza etkisi nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Ağız, diş ve çene gelişiminin bebeklik döneminden itibaren izlenmesi ve olası sorunların tedavi edilmesi ilerleyen yaşlarda daha büyük sorunların ortaya çıkmasını engeller.
Ağız ve diş sağlığının genel sağlık üzerindeki önemli etkileri herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Ancak bu konuda özellikle çocuklara belirli bir rutin oluşturmak için genellikle kalıcı dişlerin tamamlanması beklenir. Süt dişleri zaten düşeceği için bakım yapılmasına gerek duyulmaz ve kalıcı dişlerin çıkmaya başlaması ile diş fırçalama rutinleri oluşturulur. Gözle görülür bir sorunla karşılaşılmadığı sürece diş hekimi ziyareti de gerçekleşmez.
Pedodonti ile çocuklar küçük yaşlardan itibaren ağız ve diş muayenesini ayrıca ağız ve diş bakımını kanıksar. Bu açıdan bakıldığında pedodontinin çocuk psikolojisi üzerinde de olumlu etkileri vardır. 10’lu yaşlara kadar diş hekimi muayenesinden geçmemiş olan çocuklarda genellikle diş muayenesine veya diş hekimine karşı korku oluştuğu gözlemlenmiştir. Pedodonti, bu tür travmaların da önüne geçer.
Pedodontist Kimdir?
Pedodonti ne demek, sorusunun cevabını öğrendikten sonra pedodontist kimdir, neler yapar ve çocukların yaşamına nasıl bir etkisi vardır, gibi sorular aklınıza gelmiş olabilir. Pedodonti ile çocukların yaşamına giren pedodontist, önemli bir kilometre taşı niteliğindedir. Pedodondist, 5 yıl boyunca Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Bilimleri’ne bağlı Pedodonti Anabilim Dalı’nda doktora veya uzmanlık eğitimi alan kişilere denir. Bu eğitimin yanı sıra çocuklara yaklaşım, çocuk psikolojisi ve çocukların büyüme ve gelişimi hakkında eğitimler alır.
Pedodontistlerin çok yönlü eğitim alarak uzmanlaşmış olması çocukların diş hekimi koltuğuna kolay bir şekilde oturmasında etkilidir. Küçük yaştaki çocuklar için diş hekimi koltuğu fazla komplike bir görünüme sahip olduğu için tedirginlik yaratır. Pedodontist, çocukların bu tedirginliği yenmesine yardımcı olur. Çocukların diş hekimi koltuğunda korkmadan oturması tüm tanı ve tedavi süreçlerini kolaylaştırır.
Bebeklerde en erken diş gelişimine 6. ay civarında rastlanır. 2 yaşına kadar süt dişlerinin çoğu çıkmış olur. Süt dişlerinde beslenme ya da genetik faktörlerden dolayı çürüklerin oluşması çok sık rastlanan bir durumdur. Süt dişlerindeki çürükler hem kalıcı dişlerin sağlığını olumsuz etkiler hem de çocukların yaşam kalitesini düşürür. Bu yüzden 2-6 yaş arası dönemde süt dişlerinin pedodontist tarafından takip edilmesi önemlidir.
Çocuk Diş Hekimliği
Süt dişlerinin takibinin yanı sıra karışık dişlenme döneminin de çocuk diş hekimliği tarafından Pedodonti uzmanı gözetiminde takip edilmesi gerekir. Çocuklarda karışık dişlenme 7-12 yaş aralığında gerçekleşir. Süt dişlerinin yerine gelen daimi dişlerde travmatik durumların gelişme olasılığı yüksektir. Travmatik durumlara erken tanı konulması, koruyucu önlemler alınması ve tedavi edilmesi ağız ve diş sağlığı için önemlidir. Bu durum genel sağlık durumunu da etkiler.
Bu süreçte ebeveynlerin pedodontist ile işbirliği içerisinde olması önemlidir. Özellikle çocukların oral hijyen ve beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve yakından takip edilmesinde ebeveynlerin rolü büyüktür. Çürük riskinin yüksek olması durumunda pedodontist gerekli yönlendirmeleri ve bilgilendirmeleri yapmalıdır.
Mersin Pedodonti
Yaşam boyu sağlıklı dişlere sahip olmak için erken yaşlardan itibaren pediatrik diş hekimi muayenelerine özen göstermek faydalıdır. Mersin pedodonti ile çocukların ağız ve diş sağlığını yakından izlemek için ebeveynlerin bu konuda hassasiyet geliştirmesi gerekir. Dünya Sağlık Örgütü, ilk diş muayenesinin 6-12 ay aralığında yapılmasını öneriyor.
Bebeklerde emzirme ve biberon kullanımı kaynaklı çürük oluşumuna çok sık rastlanır. Çok küçük yaşta çürüklerin oluşması süt dişlerinin boyutlarında farklılıklar meydana getirir. Boyut kaybına uğrayan süt dişleri daimi dişler için gereken alanı koruyamaz. Bu durum, Daimi dişlerin yamuk, çarpıl sürmesine yol açar. Bu tip sorunlara erken müdahale edilmesi hem sağlık bakımından hem de estetik bakımdan önemlidir.
Pedodonti Uzmanı Ne İş Yapar?
Pedodonti ne, sorusunun cevabı netlik kazanmışken pedodonti uzmanı ne iş yapar, sorusunun cevabını da detaylandırmakta fayda var. Pedodontist;
- Çocuklarda dental fobi oluşmasının önüne geçmek için çocukların seviyesine uygun yaklaşım sergiler. Muayene veya tedaviyi çocuk için keyifli hale getirir.
- Çürük risk grubunu belirledikten sonra koruyucu programları çocuğa uygun şekilde kişiselleştirir.
- Çocukların ağız ve diş bakımlarına yönelik ebeveynleri ve çocuğu bilgilendirir.
- Çocuklar için beslenme alışkanlıklarını düzenlemeye yardımcı olur.
- Çürük oluşumunu önlemeye yönelik koruyucu uygulamalar gerçekleştirir.
- Süt dişlerinin ve daimi dişlerin ampütasyon, kanal ve dolgu gibi tedavilerini yapar.
- Süt dişi çekimi, yer tutucu ve çocuk protezi gibi işlemleri gerçekleştirir.
- Tırnak yeme, parmak emme ya da kalem ısırma tarzındaki kötü ağız alışkanlıklarının durdurulmasına yönelik tedavileri uygular.
Pedodonti Neye Bakar?
Pedodonti neye bakar, çocuk diş hekimliği kimlere, nasıl hizmet verir, sorusunun cevabı çocuktur. Pedodonti, 0 ile 13 yaş aralığındaki çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgilidir. Ancak çocuk odaklı hizmet verildiği için çocukların her bakımdan gelişimine katkısı vardır. Pedodonti uygulamaları sayesinde çocuk; sağlıklı ağız ve dişlere, düzenli ve dengeli beslenme alışkanlıklarına ve hekim ile uyum yakalama becerisine sahip olur. Her biri çocuğun hem ruhsal hem fiziksel gelişimini destekleyen niteliktedir.
Pedodonti Neden Önemlidir?
Ağız ve diş sağlığı için pedodonti neden önemlidir, diş hekimliği çocuk hastalara farklı uygulamalar mı yapar, soruları akıllara gelebilir. Klasik diş hekimliği uygulamaları çocuklar üzerinde travmaya ve diş hekimi korkusunun oluşmasına neden olabilir. Pedodontide çocuklarla iletişim ön plandadır. Ayrıca çocukların diş sağlığı kadar bedensel ve ruhsal gelişimine de önem verilir. Pedodondist çocuğu bir bütün olarak ele alır ve takibini yapar.
Pedodonti Hangi Uygulamaları Kapsar?
Çocukların diş sağlığına yönelik pedodonti hangi uygulamaları kapsar, uzmanlık alanları nelerdir, gibi soruların cevapları merak konusudur. Ağız ve diş sağlığı söz konusu olduğunda çocuklar kadar ebeveynlerin de doğru yönlendirilmesi gereken konular olabilir. Süreci ebeveynlerle işbirliği içerisinde sürdüren pedodonti aşağıdaki uygulamaları içerir:
- Çocuklarda ağız hijyeni ve beslenme
- Yer tutucu uygulamaları
- Süt dişlerinin çekimi
- Dental travmaların tedavileri
- Koruyucu diş tedavileri
- Endodontik tedaviler
- Fissür örtücü uygulaması
- Kötü ağız alışkanlıklarının tedavisi
- Koruyucu ortodontik tedaviler
- Flor uygulamaları
Çocukların diş sağlığı onların ergenlikten yetişkinliğe kadar tüm gelişim süreçlerini etkileyen bir unsurdur. Bu açıdan da dikkat edilmesi, doğru teşhis ve tedavi süreçleri uygulanması gerekir.