Diş sorunları yaşayan kişiler sıklıkla ortodonti nedir, ne ile ilgilenir ya da tedavi süreçleri nasıldır gibi soruları sorarlar. Kısaca açıklamak gerekirse; bir bilim dalı olan ortodonti; yüz, çene ve diş bozuklukları ile ilgilenir. Çene, diş ve yüzde oluşan bozuklukların teşhisi, tedavisi aynı zamanda engellenmesinde büyük aşama kaydeden sağlık dalıdır. 

Ortodonti tedavi süreçleri çocukluk çağından itibaren başlanabilen çene gelişimini destekleyici ve dişlerin ağız içerisinde doğru yerleşimi gibi sağlık sorunları ile ilgilenir. Ayrıca sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmayı sağlar. Akdeniz Diş ile bu alanda kusursuz hizmet alabilirsiniz. 

Ortodonti Nedir?

Ortodonti; ağız, diş ve çene sağlığı ile ilgilenen bilim dalıdır. Ortodonti nedir sorusuna ortodonti kelimesinin anlamıyla da cevap verilebilinir. Kelime anlamı ile diş düzeltme mesleği olarak bilinir. Çocukların çene gelişimine destekleyicidir. Çene geriliği, dişlerin çarpık çıkması veya çenede yerleşememe sorunları ile ilgilenerek sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmayı amaçlar. Aynı zamanda yetişkinlerde yaşanan çarpık diş sorunuyla ilgilenir. Ortodonti uzmanı tarafından yürütülen süreçte hedef; ağız, çene ya da dişlerde oluşan sorunların ortadan kaldırılmasıdır. 

Ortodonti Ne Yapar?

Ortodonti ne demek sorusuna kısaca cevap vermek mümkündür. Ortodonti; çene ve dişlerde bulunan sağlık dışı sorunların giderilmesi amaçlı yapılan tedavidir. Dişlerin çene yapısı üzerinde olması gerektiği gibi estetik bir şekilde yerleştirilmesini sağlar. Diş ve çene ile ilgili oluşan herhangi bir rahatsızlık ortodonti doktoru tarafından teşhis edilerek tedavi edilir. Ortodonti ne yapar, kapsamı nelerdir sorusunun cevabını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Dişlerde oluşan yamukluk veya şekil bozukluklarının tespiti, 
  • Çene bölgesinde doğuştan ya da sonradan oluşan şekil çene kapanış bozuklukları veya çene kırıklarının teşhis ile tedavisi, 
  • Bebeklik ve çocukluk döneminde parmak emme ya da yanlış tercih edilmiş biberon emzik gibi materyaller sebebi ile oluşan yapısal bozuklukların teşhis ve tedavisi, 
  • Alt çene ve üst çenenin uyumsuzluğunun teşhis ile tedavisi, 
  • Çene travmaları ve çene kisti gibi sağlık problemleri.

Ortodontist Nedir?

Ortodontist; ağız içi bozuklukların haricinde çene ve diş yapısında oluşan ortodontik bozuklukların tedavileri ile ilgilenen hekimdir. Ayrıca ortodontist nedir sorusuna şu şekilde de cevap verebiliriz. Diş hekiminin yanı sıra diş hekimliği eğitiminin üzerine en az 4 yıllık ortodonti eğitimi almış uzmanlara ortodontist denir. Ortodonti uzmanlığı, hem uzun süreli eğitim hem de pratik çalışma gerektirir. Hastaların çocukluk çağından itibaren teşhis ve tedavi sürecini yürütebilir. Diş ortodonti daha çok çene kemik yapısı ile ilgilenir. 

Ortodontist Ne Yapar?

Ortodontist ne yapar sorusuna kısaca, çene bozukluklarının tedavisini üstlenen hekimlerdir diyebiliriz. Alanında uzmanlaşmış hekimler ağız, diş ve çene sorunlarının teşhis ve tedavisini üstlenir. Ortodonti uzmanı hekimlerin yaptığı işlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Çarpık dişler için tel tedavisi uygular.
  • Çene yapısında ve kemiklerde oluşan problemleri tedavi eder.
  • Diş düşmelerinde protez uygulaması gerçekleştirir.
  • Yirmilik dişlerin oluşturduğu sorunlar ile ilgilenip tedavisini yapar. 
  • Dişlerde ya da çene yapısında büyüme veya küçülme gibi sorunlar ile ilgilenir. 
  • Doğuştan veya sonradan gelişen çene darlığı problemleri ile ilgilenip tedavisini gerçekleştirir. 
  • Ağızın kapanış ve açılışındaki sorunları giderir.

En İyi Ortodontist

En iyi ortodontist alanında uzman, işini ehli ile yapan diş hekimliği eğitimi aldıktan sonra ortodonti eğimi alan hekimlerdir. Daha önceleri ortodontik tedavinin yalnızca çocuklara uygulandığına dair halk arasında söylemler yer alırdı. Ancak dönem koşullarında genç ve ileri yaş insanların da ortodonti tedavisine ihtiyaç duyar. Çene, ağız ya da dişlerde bulunan rahatsız edici seviyede bozuklukların teşhis ve tedavisi ile ilgilenen sağlık bilim dalı, yaygın bir şekilde kullanılır. 

Çocukluk döneminde herhangi bir diş eti rahatsızlığı olmadığı düşünülse de görünürde bir şey olmasa dahi 7 yaşına gelmeden evvel ilk ortodontik tedaviden geçmeleri gerekir. Çocuk ortodonti uzmanları gerekli gördüğü takdirde tedavilerine başlayabilir. Bunun yanı sıra yetişkinliğe yakın dönemde en fazla talep oluşturulan tedavi şekli diş telleridir. İlk dişlerin düşüp yenisi çıkması süresince oluşan çarpıklıklar rahatsızlık verebilir veya zamanla çene yapısını bozabilir. Malokluzyon adı verilen kapanış bozuklukları, çiğneme ve konuşma bozuklukları da diş çarpıklığının bir sebebidir. Ağız ve çene anatomisi ile ilgili yaşanan problemlerde en iyi doktor ortodonti uzmanıyla süreci yürütmek kalıcı tedavi ile sağlıklı dişlere sahip olmayı sağlar. 

Antalya Ortodontist

Antalya bölgesinde ağız, diş ve çene problemleri yaşayan hastalarımız için ortodontist Antalya hizmetlerinizdedir. Çene yapısından kaynaklı konuşma bozuklukları, ağız açıp kapatırken alt ve üst çenenin eşit ya da aynı hizada olmaması gibi durumlarında Antalya ortodontist hekimlere ihtiyaç duyulur. Bu gibi problemlerin en erken seviyede teşhis edilmesi hasta açısından büyük kolaylık sağlar. Çocukluk döneminden itibaren oluşabilecek çene sorunlarına yetişkin ya da ileri yaş dönemlerinde de rastlamak mümkündür. Sorunların erken dönemde teşhis ve tedavisi ilerleyen yaşlarda hastalarımızın daha güzel gülüşlere sahip olmasına vesiledir.

Mersin Ortodontist

Çene kemikleri ve çene yapısı ağız ve dişleri etkileyen en önemli unsurlardandır. Ağız içi bölgede herhangi bir işlev kaybı, çenede normal olmayan hareket ve eşitsizlik gibi durumlar ortodontist Mersin hekimlerimiz tarafından tedavi edilebilir. Ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulan diş, ağız ve çene hayat boyunca bir kez yapılan önemli tedaviler arasındadır. Hasta ve hekim uyumu ile birlikte başlayacak olan süreç her iki tarafın da yoğun emek verdiği ortodonti tedavisi çok boyutludur. İlk amacı sağlık olmakla birlikte, estetik görünüş de tedavi amaçlarından bir tanesidir. Kalıcı yapılan tedaviler doğrultusunda başaralı bir sonuca ulaşarak ömür boyu ağız ve diş sağlığını korumak mümkündür. Mersin ortodontist veya daha fazlası için bizden her zaman destek alabilirsiniz

Gaziantep Ortodontist

Ağız ve diş sağlığı ihmal edilmesi durumunda daha büyük sorunlara yol açabilecek bölümlerdendir. Çene anatomisine aykırı durumlarda ötelenmeden bir uzmana gözükmek her zaman fayda sağlar. Erken teşhis tedavi sürecini kısaltırken, geç kalınmış teşhislerde tedavi süreci daha da uzayabilir. Ortodontist Gaziantep alanında uzman hekim arayışında olan hastalarımız kliniğimize gelerek kısa zamanda muayene olabilir. Teşhis edilen sağlık sorunu hasta ile paylaştıktan sonra her iki tarafında uygun görmesi durumunda ivedilikle tedavi sürecine başlanır. Sağlıklı dişler ve sağlıklı gülüşler geç kalınmayan ve doğru tedavi yöntemleri ile mümkündür. Gaziantep ortodontist gibi arayışlarınız ve daha fazlası için bizi arayabilirsiniz.

Ortodontik Problemler Nasıl ve Neden Oluşur?

Ortodontik problemler nasıl ve neden oluşur sorusuna doğru cevap vermek önemlidir. Bu açıdan ilk önce ortodontist diş kliniği çalışma kapsamını da açıklamak gerekir. Ortodontist diş kliniğinin ilgi alanı ortodontik problemlerdir. Ortodontik problemler ağız diş ve çene yapısının sahip olduğu tedaviye gerek duyulan problemlerdir. Doğuştan olabileceği gibi sonradan gelişmiş de olabilir. Bireyin dış görünüşünü etkilemekle beraber ağız ve çene yapısını da olumsuz etkileyen ortodontik bozukluklar genellikle dişlerin gelişim döneminde ortaya çıkmaya başlar. Diş çürükleri veya kırıkları, çenenin sahip olduğu kemik yapısı bu problemleri oluşturan en yaygın sebeplerdir. Bunun yanı sıra yanlış yapılan protezler ya da diş dolguları, ağız hijyenine dikkat edilmemesi de ortodontik problemleri oluşturur.

Çene darlığının sebep olduğu dişlerin çarpık ya da üst üste gelmesi durumu bebeklik ve çocukluk çağında başlar. Genel olarak parmak emme, yanlış biberon ve emzik kullanımı gibi sebeplere bağlı olarak ortodontik problemler oluşur. Bununla birlikte tırnak yeme durumu da ağız ve çene yapısını olumsuz etkiler. Aralıklı çıkan dişler, alt ve üst çenenin uyumsuzluğu, küçük yaşta erken diş kaybı, ağız yoluyla solunum da bu problemlerin temelini oluşturan etkenlerdir. 

Ortodontik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ortodontik tedavi yöntemleri diş teli uygulaması olarak bilinse de pek çok yönteme sahiptir. Genellikle diş yüzeyine braket takılması ile ilerleyen bir yöntemdir. Yaygın olarak kullanılan 4 farklı yöntem vardır. Bu yöntemler, hastanın diş ve çene yapısına bağlı olarak değişmekle birlikte aynı zamanda hastanın tercihine de bırakıldığı zamanlar mümkündür. Ortodontik tedavi yöntemleri nelerdir sorusuna şu şekilde yanıt verilebilinir: 

  • Metal diş teli; tarihi en eski olan ve aynı zamanda en dayanıklı ve en çok tercih edilen diş teli türüdür. Hem çene hem diş yapısına göre diş ortodonti uzmanı tarafından uygun görüldüğü şekilde uygulanır. 
  • Şeffaf diş teliyle metal diş teli arasındaki tek fark, şeffaf olan diş tellerinin daha estetik görünmesidir. Estetik olmasının yanında daha dikkatli kullanılması gerekir. 
  • Lingual diş teli; diş tellerinde en büyük rahatsız edici durum estetik görünümdür. Lingual diş teli diğer tellerin yanı sıra dişin iç kısmına yerleştirilir. 
  • Şeffaf plak; daha hafif seyreden diş ve çene bozukluklarının tedavisinde kullanılan plaklardır. Yapılan ölçümlerle her hastanın dişine özel plaklar hazırlanır.

Ortodonti Diş Teli Tedavisi

Ortodonti diş teli tedavisi; dişler ve çenenin uyum haline getirilmesi için uygulanan tedavi yöntemidir. Her yaştan insanın kullanabileceği bir yöntem olmakla birlikte çocukluk çağında diş ve çene yapısının muayene ettirilmesi önerilir. Belirli zaman aralığı boyunca uygulanan bu tedavi her hastada farklı yöntem ve süre gerektirir. Ortodonti diş teli tedavisi süreçlerinin asıl amaç dişlerin çene kemiği içerisinde milimetrik hareket etmesini sağlamaktır ve bunun kısa sürede gerçekleşmesi mümkün değildir. Metal, seramik ve cam diş telleri mevcuttur. 

Ortodonti Şeffaf Plak Tedavisi

Görünmez düzeltici olarak da bilinen şeffaf plaklar, genellikle daha hafif seyreden çene ve diş problemlerinde kullanılır. Şeffaf plak ortodonti tedavisinde diş teli yoktur. Ortodonti şeffaf plak tedavisi sürecinin ilk aşamasında her hastaya özel, dişlerinin kalıbı çıkartılarak plaklar hazırlanır. Dişlere bağlanmayan bu plak her hastaya göre kullanım süresi değişse de ortalama 20-22 saat boyunca takılır.

Çarpık Diş Tedavisi

Çarpık dişlerin tedavisi için genellikle uygulanan tedavi diş telidir. Metal, şeffaf, porselen ya da lingual modeller kullanılır. Çarpık diş tedavisi süreçlerinde diş teli modelleri hastanın tercihine bağlı olarak değişebilir. Uzun süren tedavi yöntemleri genel itibariyle 8 ila 36 ay arasında değişse de bu durum hastaya ve diş sağlık durumuna göre değişkenlik gösterir. 

Ortodonti Çene Tedavisi

Ortodonti çene tedavisinin pek çok farklı yöntemi vardır. Hastayı oldukça rahatsız eden çene problemi yemek yeme, uyku, solunum gibi sorunlara yol açabilir. Çenede karşılaşılan problem saptandıktan sonra bazen diş teli bazen de cerrahi işlemlerle ortodonti çene tedavisi uygulanır. Hastanın durumuna göre tedavi şekilleri değişiklik gösterebilir.

Ortodontik Tedavi Fiyatları Nedir?

Ortodontik tedavi fiyatları nedir tarzındaki sorulara standart ya da kesin bir fiyat vermek ne yazık ki mümkün olmaz. Çünkü her hastanın ağız çene ve dişlerinde yaşadığı sorun aynı olmamakla birlikte uygulanan tedaviler de hastalığa göre değişir. Her tedavi farklı fiyat aralığında yer alırken önemli olan fiyat değil kalıcı ve doğru tedavi yöntemidir. Akdeniz Diş Polikliniği teşhis sonrası en uygun tedavi yöntemini belirler. Fiyatlar ise belirlenen tedavi yöntemi sonrası netleşir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, uzmanlarımızla görüşebilirsiniz. Muayene sonrasında da size özel çözümler yanı sıra uygun tedavi süreç ve fiyatları hakkında daha net bilgi alabilirsiniz.

Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Ortodonti tedavisi ne kadar sürer sorusuna bu alanda çalışan hiçbir uzman doktor net bir cevap veremez. Çünkü ortodontik rahatsızlıklar kişiden kişiye farklılık gösterir. Rahatsız olunan durum aynı olsa da tedavi süreci yine değişen faktörlerdendir. Kişinin anatomik yapısı, çene ve diş yapısı gibi durumlar göz önüne alındığında ortalama 2 yıl süren tedavilerde genel açıdan bakıldığında 1 ila 4 sene aralığında bir tedavi sürecinden bahsetmek mümkündür. 

Ortodonti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ortodonti hangi bölüme girer?

Ortodonti, ağız ve diş sağlığı bölümünde yer alır.

Ortodonti tedavisinde lastik ne işe yarar?

Diş tellerini diş üzerindeki braketlere sabitlemek ya da alt ve üst çene yapısını dengelemek için lastik bant kullanılır. 

Ortodonti randevusu nasıl alınır?

Kliniğimizin web sitesi üzerinden ya da iletişim numaralarımızı arayarak randevu alabilirsiniz.

Ortodonti tedavisi acıtır mı?

Tedavi süresince gerekli durumlarda lokal anestezi uygulanacağından acı söz konusu değildir. Tedavi sonrası ilk birkaç gün hafif ağrılar hissedilebilir. 

Ortodonti diş teli takar mı?

Tedavi süresince gerekli durumlarda lokal anestezi uygulanacağından acı söz konusu değildir. Tedavi sonrası ilk birkaç gün hafif ağrılar hissedilebilir. 

Ortodonti tedavisi kalıcı mı?

Ortodonti tedavisi için uygulanan işlemler geçici, tedavi kalıcıdır. 

Ortodonti yapılmazsa ne olur?

Ortodontik bir tedaviye ihtiyaç halinde ertelenmemesi gerekir. Geciktiği veya hiç yapılmadığı takdirde, alt üstçene problemleri, çenede hissedilen güçsüzlük, çiğneme problemleri, konuşma zorluğu ve pek çok diş problemlerine yol açar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *