Kaplamaların takılması diş kusurlarını düzeltmenin mükemmel bir yoludur, özellikle de çok belirgin estetik sorunlardan bahsediyorsak – dişler arasındaki boşluklar, emayenin koyulaşması vb.Kaplamalar, dayanıklı malzemelerden yapılmış çok ince plakalardır; bu nedenle Mersin şehrinde diş hekimleri, doğru tedavi ve bakım ile bunların uzun süre dayanmasını bekler. Ancak bunların en güvenilirleri bile dikkatsiz kullanım veya kazara yaralanmalardan kaynaklanan mekanik hasarlara karşı sigortalı değildir.

Kaplamanın kırıldığı her yerde – ön dişte veya çiğneme dişinde – onu evde onarmak veya yapıştırmak imkansızdır. Bu yüzden kendiniz yapmaya çalışmayın. Kendi dişinize ve plağınıza zarar verme riskinin bulunmasının yanı sıra çoğu yapıştırıcının zehirli olduğu da unutulmamalıdır. Okuma yazma bilmeyen eylemler, zararlı maddelerin mukoza ile istenmeyen temasına yol açabilir ve bu da ciddi sorunlara yol açabilir.

Böyle bir durumda verilecek tek doğru karar diş hekimine gitmek olacaktır. Yapı dişten tamamen uzaklaşmışsa, doktor onu tekrar yapıştıracaktır. Bu durumda ürünün bütünlüğünü korumak önemlidir; kaplamayı bir peçete veya pamuklu ped ile sarın, güvenli bir şekilde paketleyin ve diş hekimine teslim edin. Kaplamaların yarıya kırılması, çatlaması veya bir kısmının kırılması durumunda yapının tamamen değiştirilmesi gerekir.

Kaplama Diş Neden Düşer?

Kaplamaların çıkmasının ilk nedeni dişlerin durumundan kaynaklanmaktadır. Yani sorunlu kaplamaların takıldığı dişler bir şekilde örneğin çürük nedeniyle zarar görür. Peki, kaplamalar çürük nedeniyle düşer mi? - Tabiiki!

Kaplamanın düşmesinin ikinci nedeni, kaplama için diş hazırlığının kalitesinin, yıllar önceki işleme kalitesinin farklı, daha kaba olduğu söylenebilir. Bu nedenle, uzun zaman önce bir kaplama taktıysanız ve şimdi düştüyse, büyük olasılıkla eski teknolojilerin maliyetleriyle karşı karşıyasınız ve kaplamayı nasıl yapıştıracağınızı düşünüyorsunuz - kesinlikle evde yapamayacaksınız. Kaplama kompozit ise, o zaman %100 yeni kaplamalara ihtiyacınız olacaktır.

Kaplamanın düşmesinin üçüncü nedeni, ısırma özelliklerindeki değişikliklerle ilişkilidir. Örneğin, daha önce çıkarılmamış 20'li dişler, dişleri iten ve kalabalık oluşturan bilgelik dişleri nedeniyle ön dişlerin pozisyonunu değiştirebilir. Bu durum, kaplamaların uyumunu olumsuz etkileyebilir ve düşmelerine neden olabilir. Diş sağlığınızı korumak için düzenli kontroller yapmak ve gerekli tedavileri zamanında yaptırmak önemlidir. Ve buna göre hastanın ısırmasıyla ilgili problemler nedeniyle bu kaplamalar alt dişler tarafından devrilir ve bunun sonucunda kaplamalar çıkar.

Kaplama Dişin Düşmesi Nasıl Engellenir?

Zamanla yapısal aşınma ve yıpranmaya karşı %100 güvende olmak imkansızdır. 10-15 (seramik için) veya 5 yıl (kompozit için) sonra neredeyse herkes kaplamaları değiştirme ihtiyacıyla karşı karşıya kalacaktır. Ancak astarların erken tahribatını önlemeye yardımcı olacak bir dizi önlem vardır:

Kaplamalarla ilgili sorun yaşıyorsanız, Akdeniz Ağız Diş kliniğinin uzmanları, hasarın derecesi ne olursa olsun size yardım etmeye hazırdır. Yapının kaliteli ve ağrısız restorasyonunu veya değiştirilmesini sağlıyoruz.

Mersindeki kliniğimizde deneyimli diş hekimlerimiz gevşek kaplamayı güvenilir ve dayanıklı malzemeler kullanarak dikkatli bir şekilde yeniden yapıştıracaktır. Kaplamanız çatlamışsa, hızlı bir şekilde yeni bir kaplama yapıp hasarlı olanı değiştireceğiz. Mersin’de Akdeniz Ağız Diş ile iletişime geçerek gülümsemenizin uzun yıllar boyunca büyük bir özen ve profesyonellikle korunacağından emin olabilirsiniz.

Düşen Kaplama Evde Yapıştırılır Mı?

Hasta evde kendi başına kaplamayı yeniden yapılandırmak veya tekrar yapıştırmak için kesinlikle hiçbir şey yapamaz. Tek çıkış yolu dişçiye gitmek!

Bu durumda doktora gitmeyi geciktirebileceğiniz maksimum süre iki haftadır. Bu süre zarfında dişte herhangi bir değişiklik olmamalıdır, ancak diş yeni veya yeniden yapıştırılmış eski bir kaplama ile korununcaya kadar artan hassasiyet her zaman mevcut olacaktır.

Porselen kaplamanın kendisinin korunması çok tavsiye edilir - eğer bir anda düşerse, o zaman diş hekiminin onu eski yerine takmaya karar vermesi ihtimali yüksektir.

Ancak kaplamanın parçalara ayrıldığı açıksa (yani bir kısmı kırılmış ve bir kısmı dişte kalmışsa), o zaman kaplamayı kurtarmanın pek bir anlamı yoktur: onu bir mozaik gibi birbirine yapıştırmazlar, ama yenisini, Mersin'deki Akdeniz Ağız Diş kliniğinde tedavi ederek yaptırabilirsiniz.

Dişten ayrılan kaplama hangi durumlarda geri takılır?

Diş hekimleri, soyulmuş kaplamayı diş üzerindeki orijinal yerine yalnızca bir şartla geri getirmeyi taahhüt eder - kaplama tamamen soyulmuşsa, üzerinde herhangi bir talaş veya çatlak yoktur ve saklama sırasında hasar görmemiştir. Yaklaşık 10 yıldır dişin üzerinde bulunan kaplamanın yeniden yapıştırılması da önerilmez.

Ancak kaplama sağlamsa ve garanti süresi henüz dolmamışsa, porselen kaplama özel olarak tasarlanmış bir çimentolama bileşimi kullanılarak diş üzerine yeniden sabitlenir. Bundan sonra diş kırılana kadar aynen eskisi gibi kullanılabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kaplamalar nasıl geri yapılır ?

Eski kaplamaların değiştirilmesi, ilk kurulumlarına çok benzer çünkü prosedür aynıdır:

  • Diş hekimi eski kaplamaları ve yapışkan malzemeleri çıkarır.
  • Özel bir tarayıcı yardımıyla dişlerin ölçüsü alınır.
  • Çıkarılan kaplamaların yerine fotopolimer malzemeden yapılmış geçici kompozit kaplamalar yerleştirilir.
  • Laboratuvarda yeni seramik kaplamalar üretildikten sonra geçici kaplamalar çıkarılıp yerine yeni kalıcı kaplamalar takılır.

Sonuçta ne kadar özgüvenli bir şekilde gülümsediğiniz, nasıl hissettiğinizi doğrudan etkiler. Bu nedenle kaplamalarınızın düzeltilmesi veya değiştirilmesi gerekiyorsa doktorunuza başvurarak bir an önce gülüşünüzü iyileştirin!

Eski kaplamaları değiştirmek neden gereklidir?

Seramik kaplamanın değiştirilmesi iki ana nedenden kaynaklanabilir:

  • bu yapıyla ilgili problemler, özellikle mekanik hasar (kaplamanın soyulması veya ufalanması), ikincil çürüklerin gelişimi;
  • estetik hususlar.

Estetiğin bozulması faktörü, uzun zaman önce (10+ yıl önce) uygulanan kaplamaların karakteristik özelliğidir. Bu süre zarfında diş hekimliğinde kullanılan teknolojiler değişti ve yeni güzellik standartları değişti. Evet, seramik kaplamaları kaplayanların yanındaki dişler de farklılaştı.

Kaplamanın altındaki dişin bozulmasına neden olabilir?

Uygun ağız hijyeninin sağlanmaması (düzenli fırçalama, diş ipi kullanımı, düzenli diş hekimi ziyaretleri ve tedavi uygulanmaması)plak birikmesine ve kaplamanın altında çürük oluşumuna yol açabilir. Kaplamayı sabitlemek için kullanılan yapıştırıcı zamanla zayıflayabilir veya parçalanabilir. Kaplamanın altına bakterilerin girmesine yol açacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *