Çürük komplikasyonlarının görülme sıklığının yüksek olması nedeniyle diş hekimliğinde kanal tedavisi ön plana çıkmaktadır. Prosedürün etkinliği, klinik durumun doğru analizi, doktorun yeni teknikler hakkındaki bilgisi ve manipülasyon sırasına sıkı sıkıya bağlı kalması gibi faktörlerden etkilenir. Yenilikçi teknolojilerin devreye girmesi nedeniyle endodontik tedavinin kalitesi uzun vadeli olumlu sonuçlar sağlar.
Diş kök kanallarını neden tedavi etmeliyiz?
Pulpitis, periodontit ve çürük gibi hastalıkların kök kanal hastalıklarına yol açma şansı yüksektir. Bunun nedeni, bu hastalıkların bir sonucu olarak dişin içinde yiyecek parçacıklarının sıklıkla düştüğü boş bir boşluk veya çöküntünün ortaya çıkmasıdır. Orada çürümeye başlarlar ve bu nedenle enfeksiyon ve iltihaplanma başlayabilir, bu da dişler için kötü sonuçlara yol açar. Çürümeyle birlikte her türlü enfeksiyon ve mikrop gelir. Bütün bunlar ciddi iltihaplanmalara ve derhal tedavi edilmesi gereken hastalıklara yol açar. Sorunun tekrarlanmasını önlemek için boşlukların ortadan kaldırılması gerekecektir. Böylece ortaya çıkan boşluk dolgu maddeleri kullanılarak kapatılır.
Kök kanal tedavisi için endikasyonlar
Sorunun nasıl ortaya çıktığını bilmek ve teşhis için derhal bir doktordan yardım istemek çok önemlidir. Kanal tedavisi için sevk aşağıdaki durumlarda yapılır:
- Damarlarda kan birikmesi (hiperemi) ve pulpa odasının iltihaplanması, ayrıca çeşitli semptomların varlığında ve yokluğunda kök kanalının nekrozu.
- Ortopedik endikasyonlar için diş pulpasının çıkarılması.
- Enfekte olmuş kök dokusunun planlı olarak çıkarılması (rezeksiyon) veya diş ünitesinin işlevselliğini koruma girişimi (hemiseksiyon) ile.
- Kök kanalı yeterince doldurulmamış, çapı 2 milimetreden fazla olan dişler.
- Yıkıcı değişikliklerin varlığında (klinik semptomlar veya periapikal patolojinin radyolojik belirtileri).
- Boşluktaki dolgunun tamamen sızdırmazlığı olan, ancak semptomların, özellikle şiddetli ağrının varlığına sahip bir diş.
- Boşlukta özel alet parçalarının varlığı ve bunlardan ağrıya neden olması.
- Diş kökünde dentin (dişi oluşturan sert doku) kaybı.
- Diş etlerinin şişmesi ve renginde değişiklikler, üzerinde fistüllerin ve cerahatli oluşumların ortaya çıkması.
- Dişte ağrıyan veya zonklayan akut ağrı. Geceleri veya baskıyla kötüleşir.
Kanal tedavisi nedir
Dişlerin emaye ve dentin tabakaları dışında, her dişin iç kısmında bir boşluk bulunmaktadır. Bu boşluk, dişin köklerinin tüm uzunluğu boyunca uzanan kök kanallarıyla iletişim kuran bir pulpa odasıdır. Bu pulpa odası, dişin canlı dokusunu ve sinirlerini içerir, bu nedenle dişin sağlığı için kritik öneme sahiptir. Farklı diş gruplarının farklı sayıda kökleri ve buna bağlı olarak kanalları vardır. Ön grupta 1 kanal, yanlarda ise 2'den 4'e kadar kanal vardır.
Birçok dalı olan dar, dolambaçlı, ince tüpler - dişlerin kök kanallarının karakterize edilmesi bu şekildedir. Bunların girişi diş kökünün tepesinde bulunur, buna apikal foramen denir. Dişin kanlanmasından ve innervasyonundan sorumlu olan nörovasküler doku, her kök kanalından geçer.
Endodontik tedavi, enfekte, iltihaplı veya ölü nörovasküler dokunun uzaklaştırılması, ardından ortaya çıkan boşluğun temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi ve diş kanallarının tamamen kapatılması işlemidir.
Kanal tedavisi nasıl yapılır?
Mersin’de kanal tedavisi duruma göre birkaç seansta gerçekleştirilen birkaç aşamadan oluşur. İşte bunlar:
- İlk olarak, diş hekimi ön dişin palatal veya lingual yüzeyinde ya da azı dişinin çiğneme yüzeyinde bir açıklık açar.
- Hastalıklı pulpanın alınmasından (pulpektomi) sonra pulpa odası ve kök kanalları temizlenir, genişletilir ve dolguya hazırlanır.
- Diş hekimine birden fazla kez gitmeniz gerekiyorsa, dişi korumak için deliğe geçici dolgu yapılacaktır.
- Daha sonra geçici dolgu kaldırılır ve pulpa odası ve kök kanallarına kalıcı bir dolgu yerleştirilir. Her kanala güta-perka adı verilen esnek, koni şeklinde bir malzeme yerleştirilir ve genellikle çimentoyla kapatılır. Bazı durumlarda ek destek sağlamak için kök kanalına metal veya plastik bir çubuk yerleştirilir.
- Son aşamada diş hekimi, dişin doğal şeklini eski haline getirir veya estetik açıdan tatmin edici bir görünüm sağlamak için gerekirse yapay bir taç (kuron) yerleştirir. Bu, dişin hem işlevini hem de estetiğini korumak için önemlidir.Diş çok ağır hasar görmüşse, kaplama yerleştirilmeden önce bir post gerekebilir.
Kanal tedavisi fiyat
Mersin şehrinde endodontik tedavinin fiyatı, hastalıklı dişin kök kanal sayısına, kullanılan yönteme, karmaşıklığa (yeniden tedavi dahil) ve müdahalenin hacmine, dolgu tipine vb bağlıdır. 1 kanalın işlenmesi, 2 veya 3 kanaldan daha az iş gerektirir ve bu da maliyeti etkiler.Karmaşık tedavide diş mikroskobu ve lazer ekipmanı kullanıldığında tedavi maliyeti artar. Genel olarak kanal tedavisi fiyatı 3000 TL ile 5500 TL arasında değişmektedir. Mersin’de fiyatlar, klinik ve tedavi yöntemine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Konsültasyon sırasında doktor gerekli hizmet ve prosedürlerin maliyetini daha doğru bir şekilde tahmin edebilecektir. Aklınıza takılan ön soruları ve fiyatı Mersin'deki Akdeniz Ağız Diş kliniğimizde sorun!
Kanal tedavisi ne kadar sürer?
Diş kökünün apeksinde herhangi bir iltihap yoksa tek seansta kanal tedavisi tamamlanabilir. Diş kökünün apeksinde iltihap varsa veya dişte deviasyon varsa, dişin kök ucuna özel bir ilaç enjekte edilir ve bir hafta boyunca orada bırakılır. Bu süre sonunda apeksten akıntı olmazsa tedavi tamamlanabilir. Zor vakalarda ilacın uygulanmasının birkaç kez tekrarlanması gerekebilir. İltihap belirtileri ortadan kalktıktan sonra diş kanalları hava geçirmez şekilde kapatılır ve tedavi tamamlanır.
Kanal tedavisi tek seansta yapılabileceği gibi bir veya iki seansta da yapılabilir, bu da ortalama 1 hafta sürer. Dişin iltihap durumuna bağlıdır. Bu aynı zamanda dişin konumunu ve kök sayısını da etkiler.
Apselerin tedavisi, iltihap tamamen geçinceye kadar bitmez. Bu gibi durumlarda tedavi 1 ayı bulabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Diş ağrısı, enfekte nörovasküler dokudan kaynaklanır. Kanal tedavisi ve etkilenen pulpanın çıkarılması işlemi ağrının kaynağını ortadan kaldırır. En yeni nesil güçlü anesteziklerin kullanılması sayesinde endodontik tedavi kesinlikle ağrısızdır. 1 kanallı dişin tedavisi 25-40 dakika (karmaşıklığa bağlı olarak) sürerken, 3 kanallı dişin tedavisi yaklaşık 1,5-2 saat sürecektir.
Endodontik tedavi, kök kanal tedavisinde etkili bir yöntemdir. İstenmeyen sonuçları ortadan kaldırmak için 3-4 gün boyunca sıcak veya çok sert yiyecekler yememelisiniz. O zaman önemli olan önlemleri uygulamanız gerekir:
- ağız hijyenini izlemek,
- yılda iki kez diş hekimini ziyaret etme.
İşlemden sonra artan hassasiyet ve ağrı 1-2 hafta devam edebilir. Bu reaksiyon dental materyallerin ağız boşluğundaki dokularla teması sonucu ortaya çıkar. Akdeniz Ağız Diş kliniğinde doktor tedavinin etkili olduğundan emin olmak için tekrar röntgen çekilmesini ister.Dikkatli hijyen ve erken aşamada zamanında tedavi, diş sağlığını korumanın kesin bir yoludur.
Kanal tedavisi sonrası ağrı normaldir. Genellikle 7 ila 10 gün sürer ve giderek zayıflar. Ağrı, tedavi edilen dişlerin başlangıçta iltihaplanmasından kaynaklanabileceği gibi, iyileşme süreci sırasında çevre dokularda rahatsızlık yaratan reaksiyonlar meydana gelebilir.
Ağrı çok yoğunlaşırsa veya geçmezse tavsiye için Mersin’de Akdeniz Ağız Diş kliniğimizin diş hekiminize başvurmanız önemlidir.