Diş implantasyonu yardımıyla en umutsuz durumda bile güzel bir gülümsemeye kavuşabilirsiniz.
Aniden bir dişini bile kaybeden kişi, yalnızca normal görünümünü kaybetmekle kalmaz, ısırığı da değişir ve bununla birlikte konuşma tarzı ve doğru çiğneme yeteneği de değişir. Zamanla bu durum sindirim bozukluklarına, konuşmada değişikliklere ve bunun sonucunda genel olarak yaşam kalitesinin düşmesine neden olur. Size sağlıklı dişler, güzel bir gülümseme ve özgüven kazandıracak uzmanlardan derhal yardım almanız çok önemlidir.
İmplantasyon, üzerine protezin sabitlendiği çene dokusuna özel bir diş implantının yerleştirildiği cerrahi bir işlemdir. Ortaya çıkan dayanıklı yapı, hem fonksiyonel hem de estetik olarak kaybedilen dişin yerini tamamen alır. İmplantasyon yardımıyla en umutsuz durumda bile güzel bir gülümsemeye kavuşabilirsiniz.
Diş implantasyonu, başarısı kullanılan malzemelerin kalitesine ve doktorun tecrübesine bağlı olan ciddi bir cerrahi işlemdir. Klinik seçimi mümkün olduğunca ciddiye alınmalıdır.
İmplant dişin ömrü ne kadardır?
Diş implantlarının ortalama ömrü 10 ila 30 yıl arasında değişmektedir. Bazı implant markaları için üretici ömür boyu garanti vermektedir. Bu, implantın kendisinde bir kusur veya tasarım hatası tespit edilmesi durumunda kökün bir benzeri olan implantın yenisiyle değiştirileceğini garanti ettiği anlamına gelir.
Diş implantlarının servis ömrünü ne belirler?
Birkaç faktör tanımlanabilir:
- Üretici markası – implantlar için bütçe seçenekleri ve uzatılmış garantili pahalı dayanıklı ürünler vardır;
- Diş hekimlerinin profesyonelliği. İmplant cerrahı, implantın doğru seçiminden ve kurulumunun doğruluğundan, ortopedi diş hekimi ise implantın koronal kısmından sorumludur;
- İmplant kurulumundan sonra hastanın önerilere uyması, kötü alışkanlıkların olmaması ve dişlerde aşırı stres olması;
- Hastada kemik ve yumuşak doku oluşumunun bireysel özellikleri.
İmplant Diş Ömrü Ne Kısaltır?
İmplant diş ömrünü kısaltan faktörler arasında yetersiz ağız hijyeni, diş eti hastalıkları, yetersiz kemik desteği, sigara kullanımı ve sağlıksız bir diyet yer alır.Bu unsurların dikkate alınması, implant tedavisinin başarısını artırır ve implantların ömrünü uzatabilir. Ayrıca, düzenli Mersindeki Akdeniz Ağız Diş kliniğimizin diş hekimi kontrolleri de implant sağlığını korumada önemli bir rol oynar.
Diş İmplantının Ömrünü Uzatmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Hasta, kullanımlarına ilişkin bir dizi öneriyi takip ederek diş implantının ömrünü uzatabilir:
- Dişlerin düzenli olarak fırçalanması, diş ipi kullanılması ve yılda en az iki kez profesyonel temizlik yapılması;
- Sigaranın içindeki maddeler diş implantlarının materyalini bozduğu ve aynı zamanda diş eti ve diş minesinin elastikiyetini de olumsuz etkilediği için sigarayı bırakmak;
- Diş hekimini gözlem planına göre ve önleme amacıyla ziyaret etmek - yılda en az iki kez;
- Diş etlerinin durumunun dikkatli bir şekilde izlenmesi, çünkü kurulumdan sonraki ilk 1-2 yılda yumuşak dokuların implanta adaptasyonunda sıklıkla sorunlar ortaya çıkar;
- Dişlere aşırı baskı uygulanmasından kaçınmak yani çok sert yiyecekleri çiğneme, kabuklu yemişleri yemekten kaçınmak vb.
İmplantlarınızın kullanım ömrünün beyan edilen süreye uygun olmasını ve yüzünüzün mümkün olduğu kadar uzun süre mükemmel bir gülümsemeyle donatılmasını mı istiyorsunuz? Yetkili uzmanlarla iletişime geçin! Mersin şehrinde Akdeniz Ağız Diş kliniği, implantların hizmet garantisi ile kurulduğu eksiksiz bir diş implantasyon departmanına sahiptir.
İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Çoğu durumda, diş çekimi veya diş ameliyatı için yeterince sağlıklı olan herkes, diş implantları için düşünülebilir. İmplantın güvenli bir şekilde tutunabilmesi için hastaların sağlıklı diş etlerine ve yeterli kemik dokusuna sahip olması gerekir. Hastalar ayrıca iyi ağız hijyeni uygulamalı ve düzenli olarak diş hekimini ziyaret etmelidir.
Sigara içenler ve kronik rahatsızlıkları olan kişiler, özellikle de diyabet veya kalp hastalığı gibi durumları olanlar, tedavi süreçlerinde bireysel değerlendirme gerektirir. Bu tür hastalıklar, tedavi yanıtını etkileyebilir ve komplikasyon riskini artırabilir. Ayrıca, baş/boyun bölgesine radyasyon tedavisi gören hastalar da özel bir değerlendirmeye ihtiyaç duyar, çünkü bu tedavi türü, ağız ve boğaz sağlığı üzerinde belirli etkiler yaratabilir. Genellikle ciddi bir kronik hastalığınız olsa bile, bu aynı zamanda bir ret değil, sadece sürece çok bireysel yaklaşacağımız anlamına gelir. İmplant yaptırmayı düşünüyorsanız, öncelikle Mersin’de diş hekiminizle detaylı bir değerlendirme yapmanız çok önemli.
İmplantasyonun avantajları nelerdir?
İmplantasyon öncelikle çiğneme fonksiyonunun tamamen restorasyonu nedeniyle çene deformasyonunu önler. Diş köklerinin yokluğunda kemik dokusu yumuşar, bu da kalan dişlerin yer değiştirmesine ve boşlukların oluşmasına, maloklüzyonlara ve yüz ovalinde değişikliklere yol açar. Diş implantları çene üzerindeki gerekli yükü korumanıza ve yukarıda belirtilen istenmeyen sonuçlardan kaçınmanıza olanak tanır.
İkincisi, implantasyon kendi dişlerinizi kurtarmanıza olanak tanır. Klasik protez işleminde yakındaki sağlıklı dişler pul pul dökülerek taşlanır, kaplamaların altına gizlenir ve zamanla yok edilir, bu da ağrı ve rahatsızlık hissine neden olur. İmplant yerleştirilirken yandaki dişler sürece dahil edilmez, bu da onların feda edilmesine gerek olmadığı anlamına gelir.
Üçüncüsü, diş implantasyonu çenenin sadece işlevselliğini değil aynı zamanda estetik çekiciliğini de geri kazandırır. İmplant üzerine uygulanan kaplamanın doğal dişten hiçbir farkı yoktur.
En büyük avantajı ise implante edilen dişlerin kalıcı olmasıdır. Özel bir bakım gerektirmezler; düzenli fırçalama, durulama ve diş ipi kullanımı yeterlidir. İmplante edilen yapay dişler tamamen gerçek dişlere benzer.
Yapay dişin gevşemesinden, düşmesinden, çiğneme yüküne dayanamayacak duruma gelmesinden korkmanıza gerek yok. Aşılamadan sonra gerçeğinden hiçbir farkı kalmaz ve genellikle güç ve mekanik strese karşı direnç açısından onu aşar.
Sıkça Sorulan Sorular
Diş hastalarını çok endişelendiren bir diğer konu da diş hekimliğidir. Endişelenmeyin, implantasyon anestezi altında yapıldığından birkaç saat boyunca hiçbir şey hissetmezsiniz. Birden fazla elemanın aynı anda implantasyonu genel anestezi altında yapılabilir. Elbette rahatsızlık olacak ve her şeyden önce psikolojik. Kaygıyı azaltmak için doktorunuza danışarak sakinleştirici kullanmanız, zihinsel olarak hazırlık yapmanız ve Akdeniz Ağız Diş kliniğimizde deneyimli bir doktora güvenmeniz önerilir.
İmplantasyon genel, lokal veya kombine anestezi kullanılarak yapılır ve hasta için kesinlikle ağrısızdır. Ağrı giderme yöntemi, her özel durumda endikasyonlar ve bireysel anamnez dikkate alınarak doktor tarafından seçilir.
Tek bir işlemde istenilen sayıda implant yerleştirilebilir. Bu yaklaşımın avantajı hastaya karşı özenli tutumdur. Birkaç kez manipülasyona uyum sağlamak pek hoş değil.
Fırsat ve koşullar varsa tek bir büyük cerrahi operasyon yapmak daha iyidir. Böylece iyileştikten sonra bir daha buna geri dönmezsiniz.
Evet, hastaların %3'üne kadar diş implantı başarısızlığı meydana gelir. Enflamatuar reaksiyon sonucunda implant çene kemiğiyle bütünleşemeyebilir. Bu durumda implant ısırma veya çiğneme yüküne dayanamayacaktır ve (klinik durum izin veriyorsa) çıkarılıp yeniden takılması gerekir. Hem tıbbi hatalar hem de postoperatif bakım kurallarının hastanın kendisi tarafından ihlali implantın reddedilmesine neden olabilir. Örneğin sigara içmek, yapıya çok erken yüklenmek, kötü ağız hijyeni.