Diş çekimi, diş hekimliğinde sıkça başvurulan bir işlemdir; ancak günümüzde modern tedavi yaklaşımları ve uzmanların dişleri koruma çabaları sayesinde kullanımı giderek azalmaktadır. En umutsuz vakalarda dahi dişin fonksiyonelliğini geri kazanmak mümkün olabilirken, bazı durumlarda diş çekimi kaçınılmaz hale gelebilir. Dişin kurtarılma imkânı kalmadığında çekilmesi gerekebilir. Aşağıda, diş çekiminin hangi durumlarda önerildiği ve hangi durumlarda uygun olmadığı (kontrendike olduğu) detaylı olarak ele alınacaktır.Özellikle Mersin’de ve çevresindeki diş hekimleri, kişiye özel tedavi planları ile diş çekimini en son seçenek olarak değerlendirilmektedir.

Hangi durumlarda çıkarılması önerilir?
Mersin Akdeniz Ağız Diş kliniğinde diş çekimi, diş hekimliğinde son çare olarak değerlendirilir. Diş hekimi, sorunlu dişi kurtarmak için elinden geleni yapar; ancak bazı durumlarda diş çekimi kaçınılmazdır. Dişin çekilebileceği durumlar şunlardır:
- Periodontitisin akut aşaması: Enfeksiyon kaynağının başka bir şekilde tedavi edilmesinin imkansız olduğu durumlar. Periodontal hastalıklar uzun süre tedavi edilmeden bırakılırsa, çok fazla kemik kaybı ve buna bağlı olarak aşırı diş mobilitesi görülebilir.
- Diş kronunun kökten kırılması: Yeni bir kron takmanın mümkün olmadığı durumlar.
- Sert dokuların toplam çürük lezyonu: Dişin hiçbir tedaviye cevap vermeyecek kadar çürümüş olması ve restore edilememesi.
- Kök bölgesinde fokal enfeksiyonlu çene osteomiyeliti.
- Kök yıkımı.

- Yirmilik dişlerin (sekizler) alışılmadık şekli ve düzenlemesi: Komşu dişlerle sorunlara yol açabilen durumlar. Gömülü veya yarı gömülü dişler zaman içinde çürüklere, ağrılara ve apse oluşumuna neden olabilir.
- Önemli yer değiştirmeler ve travmadan kaynaklanan onarılamayan çatlaklar. Dişler travma sonrası hasar görebilir ve bazı durumlarda hasar o kadar ciddi olabilir ki, dişin çekilmesi gerekebilir.
Kaldırma işlemi son çaredir. Son derece yetenekli bir diş hekimi, eğer hastaya en azından birkaç yıl daha hizmet vereceğinin garantisi varsa, sorunlu dişi kurtarmak için elinden gelen her şeyi yapacaktır.
Ücretsiz danışmanlık ve kişisel tedavi planı alın!
Hangi Durumlarda Diş Çekilmez?
Dişlerin çekilmemesi gereken durumlar şunlardır:
- Alkol veya uyuşturucu madde etkisi altında olmak: Bu durumda diş çekimi yapılamaz.
- Psiko-emosyonel rahatsızlık durumu: İşlemin yapılması mümkün olmadığında diş çekimi ertelenmelidir.
- Kontrolsüz yüksek tansiyon (hipertansiyon): Bu durumda adrenalin içermeyen anestezi tercih edilmelidir.
- Kronik gastrointestinal hastalıklar ve mide ülseri: Bu durumlarda antibakteriyel tedavi reçete edilmez, böylece hastalıkların tekrarını tetiklenmez.
- Böbrek yetmezliği, kardiyovasküler hastalıklar, cerahatli-iltihaplı ve bulaşıcı hastalıklar: Bu durumlarda diş çekiminden kaçınılmalıdır.
- Hamilelik, adet dönemi ve antikoagülan kullanımı: Bu dönemlerde diş çekimi önerilmez.
- Akut kardiyovasküler sistem hastalıkları (enfarktüs ve preinfarktüs durumları, hipertansif kriz, koroner arter hastalığı): Bu gibi durumlarda diş çekimi yapılmamalıdır.
- Kan sisteminin sistemik hastalıkları (akut lösemi, hemofili): Bu tür durumlarda diş çekimi önerilmez.
- İç organların patolojisi ile ilişkili acil durumlar (apandisit, ürolitiyaz atakları, piyelonefritin alevlenmesi): Bu durumlarda diş çekimi yapılmamalıdır.
- Psikiyatri hastalarının durumlarının alevlenmesi: Bu gibi durumlarda diş çekimi önerilmez.
Mersin’de Akdeniz Ağız Diş diş hekimimiz ağrımayan bir dişi çekmeniz gerektiğini söylerse, doktorun tavsiyesini ihmal etmeyin. Her zaman ağrımayan bir dişin umutsuz olmadığı veya ağrıyan bir dişin umutsuz olduğu anlamına gelmez.
Diş Çürümelerinde Dişler Çekilir mi?
Diş çürükleri başlangıçta genellikle tedavi edilebilir ve dişin çekilmesine gerek kalmaz. Ancak çürük ilerledikçe ve dişin yapısı daha fazla zarar gördükçe, bazı durumlarda dişin çekilmesi gerekebilir. İşte diş çürüklerinde diş çekilmesinin gerekip gerekmediği ile ilgili bazı durumlar:
- İleri Düzeyde Çürükler: Eğer diş çürüğü çok ilerlemişse ve dişin büyük bir kısmı kaybolmuşsa, dişi kurtarmak için yapılan tedaviler (dolgu, kanal tedavisi vb.) yetersiz kalabilir. Bu durumda dişin çekilmesi gerekebilir.
- Diş Sinirinin Ölmesi: Dişin siniri (pulpa) çürük nedeniyle ölürse, kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Ancak, kanal tedavisiyle diş kurtarılamazsa, dişin çekilmesi gerekebilir.
- Ağrı ve Enfeksiyon: Eğer diş çürüğü ağrıya ve enfeksiyona neden olmuşsa ve enfeksiyon tedavi edilemezse, dişin çekilmesi gerekebilir. Enfeksiyonun yayılmasını engellemek için dişin çıkarılması önemli olabilir.

- Kök Çürümesi: Dişlerin kök kısmı çürümüşse ve kök tedavisi (kanal tedavisi) ile tedavi edilemiyorsa, dişlerin çekilmesi gerekebilir.
- Çürük Dişin Diğer Dişlere Zarar Vermesi: Aşırı çürüyen bir diş, komşu dişlere de zarar verebilir. Diş çekimi, bu durumun önlenmesi ve sağlıklı dişlerin korunması için yapılabilir.
Diş hekiminiz, çürüğün durumunu değerlendirecek ve en uygun tedavi yöntemini önerecektir.
Diş Çekiminin Alternatif Yöntemleri
Diş çekimi, bazen kaçınılmaz olsa da, bazı alternatif yöntemler ile diş kaybını önlemek veya tedavi etmek mümkündür. İşte diş çekimine alternatif olabilecek bazı yöntemler:
- Diş implantları, kaybedilen dişlerin yerine konulması için popüler bir yöntemdir. Titanium vidalar, çene kemiğine yerleştirilir ve doğal diş gibi işlev görür. İşlem süresi, kaybedilen diş sayısına ve çene kemiğinin durumuna bağlı olarak değişir. İmplant Destekli Köprüler. Bu modern yöntem, eksik dişleri tedavi etmek için sağlıklı bir alternatiftir. Her eksik diş için ayrı bir implant yerleştirmek yerine, iki veya daha fazla implant yerleştirilerek bir köprü desteklenir. Bu yöntem, aynı bölgede birden fazla dişin kaybında daha ekonomik bir seçenektir.
- Diş Destekli Köprüler. Mevcut dişlerin kullanılarak köprü desteklemesi ile eksik dişlerin yerine konulmasıdır. Yanındaki dişler kesilerek kaplama/ köprü protezleri yerleştirilir ve sabitlenir. Hızlı ve ekonomik bir çözüm olsa da, yanındaki doğal dişlerin kesilmesi nedeniyle daha az tercih edilmektedir.
- Diş kaybının tedavisinde en basit seçenek protezlerdir. Toplam protezler, birçok eksik dişi olanlar için; bölgesel kayıplar için ise kısmi protezler mevcuttur.
Bazı durumlarda ise diş çekimi kaçınılmaz olabilir; örneğin, dolgu veya kanal tedavisi ile onarılamayacak kadar hasar görmüşse. Bu alternatif yöntemler sayesinde, diş sağlığınızı koruma şansınız artar!
Ücretsiz danışmanlık ve kişisel tedavi planı alın!
Sıkça Sorulan Sorular
20'lik dişler, ağızda yeterli alan olmadığında, çürüdüğünde, enfeksiyona neden olduğunda veya diğer dişlere zarar verme riski taşıdığında çekilir. Mersin’de Akdeniz Ağız Diş
Kliniğimizdeki diş hekimimiz, durumunuzu değerlendirerek en uygun tedavi yöntemine karar verecektir.
Diş çekiminden sonra kan pıhtısının oluşması için tamponu 15-30 dakika sıkıca ısırın ve ağzınızı çalkalamayın. İlk iki saat yemek yemeyin, ılık ve yumuşak gıdalar tüketin, ayrıca 24 saat sigara ve alkol kullanmayın. İyileşme sürecinde yüzünüzde şişlik veya ağrı olursa soğuk kompres uygulayın ve doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanın.
Hamileliğin özellikle ilk üç ayında diş çekimi genellikle önerilmez. Eğer diş çekimi zorunluysa, ikinci trimester (hamileliğin 4-6. ayları) genellikle güvenli bir dönemdir. Ancak, her durumda bir diş hekimiyle görüşülmelidir.
Çocuklarda diş çekimi genellikle sadece süt dişi düşme süreci tamamlanmadığında ve dişin kalıcı dişlerle yer değiştirmesi için alan yaratılması gerektiğinde yapılır. Kalıcı dişlerin gelişimine zarar vermemek için dikkatli karar verilmelidir.
Yaşlı bireylerde diş çekimi genellikle daha dikkatli yapılmalıdır. Yaşlılarda iyileşme süreci daha uzun olabilir, bu nedenle diş çekimi ancak gerekli olduğunda yapılmalıdır. Ayrıca, genel sağlık durumu da göz önünde bulundurulmalıdır.