Hamilelik sırasında diş ağrısı yaygındır. Bu dönemde metabolizmanın hormonal arka planında değişiklikler meydana gelir ve kadının vücudu çok savunmasız hale gelir. Hamilelik sıklıkla ağız sorunları için bir katalizör görevi görür. Dişler soğuğa ve sıcağa tepki vermeye başlar. Hijyenik temizlik sırasında acı hissi oluşur ve diş etleri kanayabilir. Tükürüğün asitliği artar, dişler artan bakteri yüküne maruz kalır. Diş ağrısının fazlasıyla nedeni var. Düzenli ağız bakımı ve diş hekimi ziyaretlerine rağmen hamilelik sırasında kadınların neredeyse dişlerinin yarısı çürük, diş eti iltihabı, periodontit, stomatit ve diğer inflamatuar diş patolojileriyle karşılaşmaktadır. Hamilelik sırasında dişiniz ağrıyorsa hemen diş hekimine gitmelisiniz. Özellikle hamilelik sırasında diş ağrısına tahammül edilemez. Ağrılı ataklar, sinir ve kardiyovasküler sistemlerin işleyişini olumsuz yönde etkiler ve rahimin istemsiz kasılmalarına ve hatta erken doğuma neden olabilir. Bu dönemde dişlerin tedavi edilmesinin istenmediği düşüncesi tehlikeli bir yanılgıdır. Hamilelik sırasındaki ilk çürükler bile çok daha hızlı ilerler.

Mersin’de Akdeniz Ağız Diş kliniğimizin modern diş hekimliği anne adayı ve bebek için güvenli birçok etkili yöntem ve tedavi yöntemi sunmaktadır. Mersin’de doktor, klinik tabloya ve hamileliğin evresine göre tedaviyi bireysel olarak seçer.

Hamilelikte Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Ani ağrının sizi zor durumda bırakmasını önlemek için önceden diş hekiminizden sizin için güvenli analjeziklerin bir listesini yazmasını isteyin.

Ağrı kesiciler ve diğer ilaçlar, hastanın ağzındaki spesifik klinik duruma göre dikkatlice bir anamnez toplayarak muayene sırasında yalnızca doktor tarafından reçete edilir. Kendi kendine ilaç tedavisi istenmeyen sonuçlara yol açabilir!

Diş eti kanamalarında farmasötik bitkilerin (adaçayı, papatya, meşe kabuğu) kaynatmalarıyla durulama etkili ve zararsızdır. Ancak, kendi kendine ilaç tedavisi yerine önce Mersin şehrinde Akdeniz Ağız Diş kliniğimize  bir dişçiye gitmenizi öneririz.

Hamilelik sırasında dişler neden ağrır?

Hamilelik sırasında ilk trimesterden itibaren kronik hastalıklar daha da kötüleşebilir. Çoğu zaman hamile kadınlar dişlerinde ve diş etlerinde ağrı hissederler. Aşağıdaki faktörler bunu etkiler:

Hamilelikte diş tedavisi

Hamilelik sırasında dişlerini tedavi ettiremeyeceğine dair bir klişe vardır. Bu yanlış ve hatta tehlikeli bir ifadedir. Diş ağrısı hissettiğiniz anda hemen Mersindeki bir doktora başvurmalısınız. Gecikme yalnızca durumu daha da kötüleştirecek ve tedavi sürecini zorlaştıracaktır.

Hamile kadınların ikinci üç aylık dönemde diş çekimi, protez gibi ciddi diş manipülasyonlarını planlamaları daha iyidir.

Farklı dönemlerde diş tedavisinin özellikleri:

Dişinizin ağrımaya başladığını hissettiğiniz anda Mersin şehrinde  Akdeniz Ağız Diş kliniğimizdeki doktora başvurun. Hastalığın erken evrelerinde anestezi ve röntgen olmadan yapmak mümkündür, bu da çocuğun sağlığına zarar verme riskini önemli ölçüde azaltacaktır.

Hamilelikte Diş Ağrısını Geçiren İlaçlar

Hamilelikte dişiniz ağrıyorsa buna katlanmanıza gerek yok, ağrı kesici alabilirsiniz. Ancak tüm ilaçlar hamile anneler için uygun değildir: bazı steroidal olmayan antiinflamatuar ve ağrı kesicilere, örneğin parasetamol, izin verilir.

Dişlerin acımasını durdurmak için diş çıkarma sırasındaki iltihabı hafifletmek üzere tasarlanmış bebek jelleri kullanın. Hafif ağrılı ağrıyı hafifletmeye ve diş eti ağrısını azaltmaya yardımcı olacaklardır. Bazı durumlarda ağzı ılık soda solüsyonuyla çalkalamak yardımcı olabilir.

Hangi yöntemi seçerseniz seçin, bir doktora danışmanız tavsiye edilir. Rahatsızlık ve ağrı geçtikten sonra bile mutlaka Mersin şehrinde diş hekimine başvurmalısınız.

Hamilelik sırasında birçok ilaç kontrendikedir. Daha önce size yardımcı olsalar bile artık bebeğe çok büyük zararlar verebilirler. Bazıları düşük yapmaya neden olabilir veya fetüsün gelişimini ve oluşumunu olumsuz yönde etkileyebilir.

Ayrıca diş ağrısıyla mücadelede geleneksel yöntemleri kullanmanızı da önermiyoruz. Örneğin esansiyel yağlar ve adaçayı infüzyonu rahimde şiddetli kramplara neden olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte dişlere dolgu yapılır mı?

Evet, çünkü modern dolgu malzemeleri hipoalerjeniktir, toksik değildir ve bu nedenle anne ve çocuğu için güvenlidir. Diş dolgusu/restorasyonunda kullanılan teknolojiler de güvenlidir.

Hamilelikte diş röntgeni çekilir mi?

Ağız boşluğundaki birçok patolojik süreç, fark edilmeden (diş dokularının içinde) gelişir ve yalnızca bilgilendirici donanım teşhisi yardımıyla tespit edilebilir. Diş hekimliğinde geleneksel olarak röntgen teşhisi (görüş resmi) kullanılır. Hamilelik sırasında düşük radyasyon yükü veren dijital radyovizyografinin kullanılması tavsiye edilir. Muayene sırasında hastaya koruyucu önlük giydirilir.

Hamilelik sırasında dişlerini lokal anestezi ile tedavi ettirebilir mi?

Diş ağrısı, büyük acılara neden olan en şiddetli ağrılardan biri olarak kabul edilir. Hamilelik sırasındaki diş ağrısı da annede strese neden olduğu için tehlikeli olabilir. Küçük müdahalelerde (küçük çürük boşluklarının doldurulması) hamilelerde anestezi kullanılmaz. Tedavi ağrı içeriyorsa (derin kavite hazırlanması, pulpitis tedavisi) lokal anestezik enjeksiyonu ile gerçekleştirilir. Mersin’de doktor,hastanın durumunu endikasyonlarını ve kontrendikasyonlarını dikkate alarak ilacı seçer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *