tedaviler

Frenulum dudak, damak ve dili birbirine bağlayan ve bu dokuların hareketlerini sınırlandıran kas ataçmanlarına verilen isimdir. Ağız içerisindeki lokalizasyonları dil ile ağız tabanı arasında, dudak ile ön iki dişin yumuşak dokusu arasında ve sağda ve solda yanaklar ile arka dişlerin yumuşak dokuları arasında yer alır. Frenulumlar herkeste bulunur ancak frenulumların normal büyüklükte ve seviyede olmadığı bazı durumlarda alınmaları gerekebilir.

Frenektomi Nedir?

Frenektomi, ağız içerindeki dudak veya dil bağının kesilerek alınması işlemidir. Bu işlemin yapılıp yapılmayacağına dil ve dudak bağı uzun, kalın, diş eti seviyesine fazla yakın ya da normalden daha kısa olduğu durumlarda hekim tarafından yapılan kontrollerle karar verilir.

Frenektomi Neden Yapılır?

  • Frenektomi ile dil bağı alınmadığında ilerleyen dönemde konuşma bozukluklarına, dişeti sorunlarına ve dişlerde çapraşıklıklara neden olabiliyor.
  • Ön dişlerle dudağı bağlayan anormal frenulum bağlantıları dişler arasında diastemalara, yani fizyolojik olmayan boşluklara sebebiyet verebiliyor. Bu durum estetiği etkiliyor ve ortodontik, protetik tedavi ya da dolgu gerekebiliyor.
  • Frenektomi, çoktan diastema oluşmuş dişler için tek başına yeterli olmuyor. Dişler arasında oluşan boşlukların kendiliğinden kapanması söz konusu değil. Bu nedenle ortodontik, protetik veya restoratif tedaviyle kombine edilmesi gerekiyor.
  • Diş eti sağlığının üzerinde olumsuz etkileri bulunan anormal dil ve dudak bağı, gingivitis (diş eti iltihaplanması), diş eti çekilmeleri ve daha ilerleyen dönemde periodontitise (diş eti çekilmesiyle beraber görülen kemik kaybı) yol açabiliyor.
  • Dil ve dudak bağları diş eti kenarına çok yakınsa protezlerin tutuculuğunu etkileyebiliyor.
  • Anormal dil ve dudak bağı ortodontik tedavinin sonuçlarını ve kalıcılığını doğrudan etkiliyor. Frenektomi yapılmadığı taktirde, ortodontik tedavi sonucunda dişler arası boşluklar olmasa dahi frenulum nedeniyle dişler arasında yeniden boşluk oluşumu gözlemleniyor.

Dudak ve Dil Bağı Konuşmayı Engeller Mi? Dil Bağı Ne Zaman Konuşmayı Etkiler?

Dudak bağı konuşmayı engellemez ancak dil bağının kısa olması sonucunda konuşma negatif yönde etkilenir. Bu bölgede yapılacak frenektomi işlemi konuşmayı bozmaz, aksine konuşmayı etkileyen kısa frenulumun alınmasıyla bu problemi çözer.

Uzun dil bağı da konuşma zorluklarına yol açar. Konuşma zorluğunun yanı sıra dil hareketlerindeki kısıtlılık nedeniyle yanlış yutkunma alışkanlıklarına, çenelerde gelişim bozukluklarına ve dişlerde yanlış konumlanmalara sebebiyet verir.

Frenektomi Nasıl Yapılır?

Dil ve dudak bağının alınması lokal anestezi altında gerçekleşiyor. Bu nedenle işlem sırasında acı hissedilmiyor. Hastaların genel anesteziye alınmasına gerek olmuyor. Dental işlemlerden korkan kişilere sedasyon altında işlem gerçekleştirilebiliyor. Çeşitli tekniklerle frenektomi işlemi uygulanıyor ancak günümüzde en sık tercih edilen yöntem lazer ile frenektomi. Lazer sayesinde işlem oldukça kısa sürüyor ve kanamasız gerçekleştiriliyor. Eğer çıkarılacak frenulum çok büyük veya kalınsa, cerrahi prosedürler uygulanıyor. Dil veya dudak bağının alınmasının ardından ilgili bölgeye dikiş atılıyor.

Frenektomi İyileşme Süreci

Frenektomi işleminin ardından atılan dikişler yara iyileşmesini sağlıyor. İşlemden 1 hafta sonra hekim tarafından dikişler alınıyor. Frenektominin ardından skar dokusu oluşumu gözlemlenmiyor. Yani estetik açıdan yara izi oluşumu söz konusu değil.

Frenektomi Yapılmazsa Ne Olur?

  • Anormal dil ve dudak bağının bulunduğu alanda uygulanacak protetik, restoratif ve ortodontik tedaviler geri dönüşümlü olur. Uygulanan tedavilerin bir anlamı kalmaz ve dişlerdeki mevcut problemler yeniden oluşur.
  • Normal boyutundan büyük ve kalın olan frenulumlar sürekli sıkışırlar ve travmaya maruz kalırlar. Bu da sürekli yara oluşmasına, kanamasına ve ağrıya sebebiyet vererek kişilerin konforlarına negatif etki yapar.
  • Frenulumlar nedeniyle oluşan diş eti çekilmeleri çok ileri boyutlara ulaşarak diş kayıplarına sebebiyet verebilir.

Muayene veya konsültasyon için randevu almak ister misiniz?

O zaman başvuru formunu doldurun veya doğrudan bizimle iletişime geçin ve yüksek kaliteli hizmet alın!

tedaviler