Diş sorunları yaşayanlar sıklıkla diş teli nedir, bakımı nasıl yapılır sorularını merak ederler. Çünkü diş teli dişlerin düzeltilmesi açısından sıklıkla tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Ayrıca diş teli ne demektir sorusuna da dişlerde mevcut olan yamuklukların ve iskeletsel tarzdaki sorunların düzeltilmesi amacıyla kullanılan tedavi çeşidine halk arasında verilen genel bir isimdir şeklinde de cevap verilebilir. Kendi içerisinde pek çok farklı tedavi tekniğini ve aracı barındırır. Diş teli tedavisi denildiği zaman akla ilk olarak dişlerin üzerine yapıştırılan ve düzgün hareketi sağlayan aparatlar gelir.
Diş Teli Nedir?
Diş teli uygulaması; dişlerin arasında boşluk veya çarpıklık gibi durumlar varsa ya da diş etleriyle alakalı problemler bulunuyorsa yapılır. Diş teli nedir, ne için kullanılır soruları bu tarz bir tedavi yaptıracak kişilerin araştırdıkları konuların başında gelir. Dişlerin yamuk olması, aynı zamanda diş teli tedavisinin gerekli görülmesi anlamı taşır. Dişlerde meydana gelen yamukluk, ayrıca çenede şekil bozukluklarının oluşmasına yol açar. Diş teli uygulaması, ortodonti yöntemi kategorisinde yer alır.
Diş Teli Ne İçin Kullanılır?
Diş teli ne için kullanılır sorusunun cevabı oldukça basittir. Diş teli; diş ile çene eklemindeki meydana gelen düzensizlik durumlarında, dişlerdeki çapraşık görüntünün giderilmesinde, dişlerin arasında oluşan boşlukların kapanmasında ve gülüş tasarımında tercih edilir. Aynı zamanda diğer gerekli görülen diş tedavilerinin rahat biçimde uygulanabilmesi için diş ile çene anatomisinin düzenlenmesinde noktasında tercih edilen bir dental tedavi tekniğidir.
Diş Teli Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Diş teli kullananlar ya da kullanacak olanlar diş teli bakımı nasıl yapılmalıdır sorusuna en doğru yanıtı aldıktan sonra bakımı yapmalıdır. Diş hekimlerimiz tarafından yapılan öneriler kapsamında düzenli olarak sabah ve akşam olmak üzere her gün iki defa fırçalama işleminin yapılması gerekir. Ancak diş teli kullanımı varsa bu telin bakımı için her yemeğin ardından dişlerin fırçalanması gerekir. Florür içeren gargara kullanımı da bu noktada büyük önem arz eder. Bununla beraber bazı yardımcı aparatlar kullanılması gerekir.
Diş Teli Lastiği Nasıl Kullanılır?
Diş teli lastiği nasıl kullanılır sorusuna cevap vermeden önce diş teli lastiğinin amacını açıklamak gerekir. Diş teli lastiği, dişlere gerekli olan kuvveti ileterek yavaş yavaş doğru pozisyonlarda hareket etmelerini sağlar. Eğer diş teli lastikleri yanlış biçimde ve yanlış sürelerde takılırsa ya da hiç takılmazsa tedavi süresi ekstra uzar.
Diş Teli Mumu Nasıl Kullanılır?
Diş teli mumu nasıl kullanılır sorusuna ilk önce hijyenin önemini söyleyerek başlamak gerekir. Diş teli mumu kullanımında ilk etapta dişler fırçalanıp eller yıkanmalıdır. Ufak miktarda bir diş mumu alınıp temiz eller ile top gibi yuvarlanır. Diş mumu, elin içinde yumuşatılır. Sonrasında disk şeklinde düzleştirilir. Kaplamak istenen keskin bölgeye yerleştirilir. Ardından da yapışmasını sağlamak adına basınç uygulanır.
Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?
Ortodontik diş telleri toplamda 4 çeşitten oluşur. Bunlar; porselen diş teli, lingual diş teli, metal diş teli ve şeffaf plak şeklindedir. Bu çeşitlerden en sık tercih edileni ile şeffaf plak ve metal diş teli olarak bilinir. Görsel açıdan dişlerine özen gösteren kişilerinde daha fazla tercih ettiği bu yöntem, aynı zamanda şeffaf diş teli olarak da bilinir. Diş teli çeşitleri nelerdir kısaca şu şekilde açıklanabilir.
Porselen Diş Teli
Porselen diş teli tedavisi; dişlerin üstüne yapıştırılan braket plakaların hem şeffaf hem de uzaktan bakıldığı zaman belli olmayan türlerdir. Porselen diş teli uygulamasında da metal teller tercih edilir. Fakat diş yüzeyine yapıştırılan braket plakalar, şeffaf yapıda olduğu için bu tedavi yalnızca yakından anlaşılır.
Şeffaf Plak
Şeffaf plak tedavisi, tel takmak istemeyen ancak dişlerinin görüntüsünden memnun olmayan kişiler için son derece ideal ve en estetik tedavi seçenekleri arasında yer alır. Hastalarımızdan alınan ölçüler, ilk olarak dijital ortama taşınır. Sonrasında bu dijital ortamda dişler, aşama aşama ideal konumlarına taşınır.
Lingual Diş Teli
Lingual diş teli; dişlerde meydana gelen çapraşıklık ve bozuklukların düzeltilmesi adına tercih edilen diş teli çeşididir. Bu teknikte teller, dişlerin iç kısmına yerleştirilir. Bu da görünüşü etkilemez. Bu avantajından dolayı da sık sık tercih edilen bir yöntemdir.
Metal Diş Teli
Metal diş teli; diş teli çeşitleri arasında en fazla tercih edilen braket türleri arasında yer alır. Aynı zamanda klasik ortodonti tedavisi şeklinde de bilinir. Metal olan diş telleri, dişlerin iç kısımlarına olabildiği gibi dış kısmına da yerleştirilebilir. En belirgin braket tipleri arasında ilk sıralarda yer alan metal diş telleri, dayanıklı yapısı ile son derece avantajlıdır.
Diş Teli Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Diş teli tedavisinin avantajları nelerdir sorusunun yanıtı kısaca şu şekilde sıralanabilir;
- Besinleri çiğneme noktasında daha az efor harcanır.
- Sindirim sisteminin rahatlamasını sağlar.
- Hastalarımız, daha rahat şekilde gülümser.
- Kişilerin kendilerine özgüvenleri artar.
- Diş etleri daha sağlıklı olur.
- Diş eksilmesini engeller.
- Dişlerin kırılmasını önler.
- Çürük ihtimalini düşük seviyelere indirir.
- Kişinin konuşmasını daha iyi duruma getirir.
- Ağız ve dudak şeklini düzeltir.
- Diş taşı oluşumunu önler.
- Dişlerin temizlenmesini kolaylaştırır.
Diş Teli Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diş teli kullanırken nelere dikkat edilmelidir sorusuna ilk aşamada diş teli kullanan kişilerin, ağız bakımı ve hijyenine fazlasıyla önem vermeleri gerekir şeklinde cevap verilebilir. Sonrasında tel takıldığı zaman bir süre sert, yapışkanlı ya da asitli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Spor yapan kişilerin diş telini ve braketlerini korumak için ağız içi koruyucu aparatlar takmaları gerekir. Genel olarak çatal ve bıçak ile yenebilecek yemeklerin tercih edilmesi önerilir. Dikkat edilmediği takdirde tellere zarar gelebilir. Hatta düşebilir. Özellikle tellerin ilk takıldığı zaman çok yumuşak yiyecekler yenmesi önerilir.
Diş Telleri ile Dişler Fırçalanır mı?
Diş telleri ile dişler fırçalanır mı sorusu diş teli kullanacak olan kişilerin en merak ettiği konuların başında gelir. Ortodonti tedavisi gören kişiler, diş tellerine zarar vermemek adına mutlaka yumuşak kıl yapılı, küçük başlı ve düz şekilde bir diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli diş fırçaları ise orta hızda kullanıldığı zaman güvenlidir. Ancak fırçanın sert kısımlarının fırçalama sırasında braketlere çarpmamasına özellikle dikkat edilmesi gerekir.
Diş Teli Nasıl Fırçalanmalıdır?
Diş teli nasıl fırçalanmalıdır sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz. Dişleri fırçalarken süpürme hareketi yaparak ancak çok bastırmadan yumuşak hareketlerle fırçalamak gerekir. Diş tellerinin aralarına dikkat edip hiç yemek artığı kalmayana kadar fırçalanmalıdır. Fırça kılları, 45 derece açı yapacak biçimde dişlerle beraber diş etlerinde de hissedebilecek şekilde ayarlanmalıdır. Küçük dairesel hareketler ile fırçalamak gerekir. Diş ve diş etlerinin yanı sıra dil ile ağız içi de fırçalama işlemine dâhil edilmelidir. En az 3 dakika boyunca yumuşak hareketlerle dişlerin üstünü ve altını güzelce fırçalamak gerekir.
Diş Teli Hangi Yaşta Takılmalıdır?
Diş teli hangi yaşta takılmalıdır sorusuna her yaşta diş teli takılması mümkündür şeklinde yanıt verilebilir. Hastalarımızda genel olarak her yaşta tel takılamayacağı gibi bir ön yargı oluşabilir. Ancak diş teli tedavisi için net bir yaş aralığı yoktur. Hastalarımızın sistemik durumunun yanı sıra diş ile dişleri çevreleyen diş eti ya da kemik gibi dokuların sağlam olması yeterlidir.
Tel Tedavi Süresi Ne Kadar Olmalıdır?
Diş teli yaptırmak isteyenler özellikle tel tedavisi süresi ne kadar olmalıdır sorusunu doktorlarına sorarlar. Diş teli tedavisinin uygulama süresi ortalama olarak 1 ile 3 yıl arasındadır. Ancak bazı hastalarımızda daha uzun süreli tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrasında bazı hastalarımızda en az 6 ay sürede retainer adı verilen destek retansiyon aparatlarının kullanılması önerilebilir.
Ortodonti Tedavi Süreçleri
Ortodontik tedavi süreçleri, hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda ortodontistlerimiz tarafından verilen kurallara uyum süreci ile ilgili olarak da değişkenlik gösterebilir. Günümüzde söz konusu tedavi süresini kısaltan pek çok teknik vardır. Ancak ortalama bir tedavi, çoğu zaman 22 ile 24 ay sürer.
Çocuklarda Ortodonti Tedavisi
Çocukların ağız ve diş sağlığı çok önemlidir. Bu açıdan da doğru uzmanla çocuklarda ortodonti tedavisi süreçlerine başlanması önemli bir husustur. Çocuklar için uygulanacak diş teli tedavisi, ilk önce erken muayene kapsamında sorunun teşhis edilmesi ile başlar. Karışık dişlenme döneminde uygulanan tedaviler sonrasında hastalarımız 12 yaşa kadar yani genellikle 2. azı dişleri çıkana kadar takip edilir.
Yetişkinlerde Ortodonti Tedavisi
Yetişkinlerde ortodonti tedavisi yapılırken hastalarımızın dişlerinin yapısına uygun tel, yay veya lastikler kullanılır. Dişlerin üzerine konumlandırılmış olan teller ve apareyler de düzenli kontroller kapsamında tedavi boyunca kullanılır. Ortodonti tedavileri ister çocuk ister yetişkin olsun her zaman dikkat edilmesi ve uzman doktorlar eşliğinde gerçekleştirilmesi gereken tedavilerdir. Doğru teşhis ve tedavi süreci ileride yaşanacak sorunların önüne geçecek önemli bir etkendir.
Diş Teli Kullanan Biri Nasıl Beslenmelidir?
Ağızda bulunan teller, çok hassastır. Bu sebeple de diş teli kullanan biri nasıl beslenmelidir konusunda dikkat etmek gerekir. Özellikle yemek sırasında ısırma hareketi yapılmamalıdır. Sert meyve veya yiyecek yenmemelidir. Yiyecekler bölünüp kesilerek yenmelidir. Gerektiğinde uzman doktordan bilgi alınması ve beslenme düzenin oluşturulması önemlidir.
Diş Teli Çıktıktan Sonra Ne Yapmalı?
Diş teli çıktıktan sonra ne yapılmalı sorusuna şu şekilde cevap verilebilir. Diş teli çıkarıldıktan sonra belli süre pasif tedavi denilen ve pekiştirme apareyleri kullanılıp uygulanan tedavi sürecinde dişteki bozulmalar takip edilir. Süreci uzman doktorla takip etmek olası sorunların önüne geçecektir.
Diş Teli Fiyatları Nedir?
Diş teli yaptıracak olan kişilerin en sık sordukları soruların başında diş teli fiyatları nedir sorusu gelir. Ancak bu soruya net bir yanıt vermek mümkün değildir. Çünkü diş teli fiyatları, pek çok faktör kapsamında farklılık gösterir. Bu nedenle net bir rakam vermek doğru olmaz. Kurumumuz ile iletişime geçerek net şekilde bilgi alabilirsiniz.
Diş Teli Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Diş teli fiyatları, tedavinin yapılacağı kuruma ve uygulanacak tel yöntemine göre belirlenir.
Diş teli acı verir mi?Diş teli, ilk uygulandığı zaman hafif oranda ağrı ve acı hissinin oluşması gayet normaldir.
Renkli diş telleri var mıdır? Diş teli ağzı büyütür mü?Sık tercih edilen diş teli renkleri arasında; mor, sarı, yeşil, gri, mavi ya da pembe yer alır. Diş teli ağzı büyütmez. Hatta dudak ve ağız yapısını düzgün görünüme kavuşturur.
Diş teli çürüğe yol açar mı?Braket ve diş telleri, herhangi bir şekilde diş çürüklerine neden olmaz.