Diş teli taktıran hastalarımız rahatsızlık, ağrı ve bakım sorunu yaşayan müşterilerimizin sorularıyla sıklıkla karşılaşıyoruz. Diş teli taktıktan sonra yapmanız gereken ilk şey ortodontistinizin kişisel numarasını almaktır. Mersin şehrindeki Akdeniz Ağız Diş kliniğimizde tedavi süresince özellikle adaptasyon döneminde baş yardımcınızdır. Yeni duyumlar kaygıya neden olacaktır ve herhangi bir sorunuz olursa doktorunuzu arayabilirsiniz. Takıldıktan sonra ilk kez diş telleri dudakların ve yanakların iç yüzeylerindeki mukozaları ovalayarak ağrı ve iltihaplanmalara neden olur.
En zor kısım diş tellerine alışmak olacaktır. Ağız içinde, çenenizde rahatsızlık ve baskı hissedeceksiniz. Bunun ne kadar süreceği hassasiyetinize bağlıdır. Tipik olarak diş tellerine alışmak 3 günden 2 haftaya kadar sürer.
Şiddetli ağrı hissediyorsanız veya yapının bir kısmının mukoza zarına ciddi şekilde zarar verdiğini düşünüyorsanız ortodontistinizi arayın. Mersin kliniğimizdeki doktorumuz, sistemi ayarlayacak ve bağımlılığı yönetmeyi daha kolay hale getirecek.
Diş telinin ciddi rahatsızlıklara neden olmasını önlemek için önerilen diyete uyun ve ağız yapınıza uygun şekilde bakım yapın.
Diş teli tedavisi, ağız sağlığınızı iyileştirirken gülümsemenizi de estetik olarak güzelleştirir.
Diş teli takarken beslenme.
Diş tellerine alışana kadar yumuşak veya sıvı yiyeceklere ihtiyacınız vardır. Yeni yiyecekleri yavaş yavaş beslenmenize ekleyin.
Uyum döneminde aşağıdaki gıdaları hariç tutun.
- Katı ürünler. İlk önce onları bir karıştırıcıda öğütmeniz gerekir. Lolipop, kraker ve kuruyemişlerin de bir süreliğine diyetten çıkarılması gerekir.
- Yiyecekler çok soğuk veya sıcak olmamasına dikkat edilmeli, Aksi taktirde adaptasyon döneminde dişlerin ve diş etlerinin hassasiyeti artarak rahatsızlık ve ağrı ortaya çıkabilir.
Mersin‘deki Akdeniz Ağız Diş kliniği, kalite ve güvenliğe önem vererek implantasyon, ortodonti ve estetik diş hekimliği dahil olmak üzere kapsamlı diş hizmetleri sunmaktadır.
Diş teli varken implant yapılır mı?
Diş implantı kullanıcısıysanız, yeni diş implantınızın yerleşimini ve estetiğini optimize etmek için ortodontik tedaviye ihtiyacınız olabilir. Hastalar sıklıkla doktorlara yeni veya mevcut diş implantlarının diş teli gerektirip gerektirmediğini sorar ve cevap hem evet hem de hayırdır. Bu aslında spesifik duruma ve doktorun optimal implant sonuçları için diş tellerinin gerekli olduğunu düşünüp düşünmediğine bağlıdır.
Diş kliniği seçmek sağlığa doğru atılmış bir adımdır! Mersin'deki Akdeniz Ağız Diş kliniği, yüksek kalitede tedaviyi ve her hastaya bireysel yaklaşımı garanti eder.
Diş teli kaç yıl kalır?
Diş telleri malokluzyonu düzeltmenin en etkili yollarından biridir. Bu tedavinin temeli, özel yapılar (diş telleri) ile diş sistemine mekanik etki yapılmasıdır.
Kemik ve bağ dokusu en yoğun oldukları için bastırılmaları daha zordur ve bunların doğru yönde hareket ettirilmesi işlemi uzun zaman alır. Maloklüzyonun ortalama tedavi süresi 1,5 yıl olmakla birlikte vücudun bireysel özelliklerine göre bu süre 1 ila 3 yıl arasında değişebilmektedir.
Ne kadar uzunlukta diş teli takılması gerektiği sorusuna ancak bir ortodontist hastayı muayene ettikten, tüm faktörleri değerlendirip uygun tedavi stratejisini seçtikten sonra daha doğru cevap verebilir.
Web sitemiz üzerinden randevu alıp Mersin şehrinde profesyonel diş muayenesi yaptırın; konforunuz ve sağlığınız emin ellerdedir.
Diş teli burnu etkiler mi?
Şaşırtıcı bir şekilde, tedavi gören bazı kişiler burun şeklinde bir değişiklik fark ederler. Bu görsel efekt düzeltme sayesinde elde edilir. Çünkü tedavi dişlerin konumunu değiştirir. Yüzün ve profilin hatları da değişir. Buna göre burnun şekli farklı görünür. Daha doğal görünür ve görünümü iyileştirir.
Diş teli konuşmayı etkiler mi?
Estetik ve işlevsel olarak gülümsemelerini iyileştirmenin yanı sıra, birçok hasta diş teli takmanın konuşmalarını nasıl etkileyebileceğini merak ediyor.
Konuşmada geçici değişiklikler.
Bazı seslerin telaffuzu. Diş telleri diş yüzeyine hacim kazandırır. Bu, bazı sesleri, özellikle de ıslık ve tıslama seslerini telaffuz etmeyi zorlaştırabilir.
Bir lisp'in görünümü. Diş teli nedeniyle dilin pozisyonundaki değişiklikler geçici peltek sese yol açabilir.
Endişelenmeyin.Diş telleri rahatsızlık hissine veya ağızda yabancı bir cismin bulunması neden olabilir ve bu durum hastanın konuşma şeklini etkileyebilir.
Braketlerin konuşma üzerindeki etkisi, bireysel olarak hastaya bağlıdır ve geçici zorluklardan uzun vadeli iyileşmelere kadar değişebilir. Hatırlanması gereken en önemli şey, çoğu sorunun geçici olduğu ve genellikle zamanla azaldığı veya tamamen ortadan kalktığıdır. Diş teli taktıktan sonra konuşmada sorun yaşıyorsanız tavsiye için Mersin şehrindeki Akdeniz Ağız Diş kliniğine, ortodontistiniz veya konuşma terapistinizle iletişime geçin.
Sıkça Sorulan Sorular
Birkaç dişiniz eksikse diş teli alabilirsiniz. Ortodontistlerin bunların işe yaraması için birçok seçeneği vardır. Öncelikle dişlerin arası çok fazla değilse diş teli kullanarak dişin eksik olduğu boşluğu kapatabilirsiniz.
Aslında, ısırma veya gülümseme estetiğinizle ilgili olabilecek diğer sorunları öncelikle diş telleriyle düzeltmeniz akıllıca olacaktır, çünkü bundan sonra yerleştirilen diş implantları en iyi şekilde görünecektir.
Diş arası boşlukları temizlemek için diş ipi kullanmak son derece önemlidir, çünkü yiyecek artıkları lifleri diş arası boşluklara kolayca nüfuz edebilir ve çürük oluşumuna yol açar. Diş ipi günde en az bir kez kullanılmalıdır. Gün içinde yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalamanız mümkün değilse, kalan yiyecekleri çıkarmak için ağzınızı iyice çalkalamalısınız.
Sert yiyecekler (örneğin krakerler, kuruyemişler, havuç, büyük et parçaları) kemerin çalışmasını arttırır ve diş telleri takıldıktan sonraki ilk günlerde aşırı yükten rahatsızlığa neden olabilirler. Ancak katı gıda tüketildiğinde ani hareket nedeniyle braketin dişten çıkma tehlikesi vardır. Diş tellerinin çıkmasını önlemek için sebze ve meyveleri dilimler halinde, etleri (tercihen küçük parçalar halinde veya pirzola şeklinde) yemelisiniz, fındık çekirdeklerini bütün olarak değil, ince ezilmiş olarak yemelisiniz. Cips ve kraker yemekten kaçınmalısınız.
Ayrıca şekerli gazlı içeceklerin diş minesine zarar vermesi nedeniyle içilmesinden kaçınmak gerekir.