Çok uzun zaman önce, metal seramikler diş hekimliğinde son söz gibi görünüyordu. Ancak mükemmelliğin sınırı yoktur!
Dişlerin görünümüne her zaman çok dikkat edilmiştir. Yüzyıllar önce bile Maya Kızılderilileri dişlerini öğüttüler ve dekorasyon için yüzeylerine turkuaz, yeşim, elmas, zümrüt gibi çeşitli küçük taşlar uygulandı. Uzun yıllar geçti ve şimdi dişleri değerli taşlarla süsleme modası yeniden ortaya çıktı. Bu tür diş taşlarına gök taşı denir.Birçok kişinin gökyüzünün ne olduğu ve kullanımının güvenli olup olmadığı konusunda soruları var.
Akdeniz Ağız Diş diş kliniği bugün haklı olarak devrim niteliğinde olarak adlandırılabilecek yöntemine göre çalışan ilk kliniktir.
Diş kristali nedir?
Diş kristali, özel bir yapıştırıcı kullanılarak diş yüzeyine yapıştırılan küçük bir elmastır. Bu taşlar genellikle beyaz altın veya platin gibi metallerle kaplanır ve dişe zarar vermeden yerleştirilir. Bu tür takılar özellikle ön dişlerde çok etkileyici görünür, gülümsemeye parlaklık ve estetik, ışıltı katar. Ancak şunu unutmamak gerekir ki, bir pırlanta kolayca çıkarılabiliyor olsa da, bu takının takılması diş minesine zarar vermemek için özen gerektirir. Genel olarak diş pırlantaları profesyonel diş klinikleri tarafından kurulduğunda güvenli kabul edilir.
Diş kristalinin faydaları
Diş kristalinin, gülüşlerine parlaklık veya estetik katmak isteyen insanlar arasında popüler olmasını sağlayan çeşitli faydaları vardır:
- .Dişlere zarar vermez: Diş kristali, şekillendirmeye veya delmeye gerek kalmadan diş yüzeyine yapışır, bu da minenin zarar görmediği anlamına gelir.
- Estetik etki: Diş üzerindeki elmas, gülüşünüze ışıltılı ve sofistike bir görünüm kazandırır. Bu, özellikle öne çıkmak ve bireyselliğini vurgulamak isteyen kişiler için çekici olabilir.
- Minimum Müdahale: Diş pırlantası kurulumu, diş beyazlatma veya kaplama gibi karmaşık prosedürler gerektirmez. İşlem yalnızca 15-20 dakika sürer ve gerektiğinde taş kolaylıkla çıkarılabilir.
- Dayanıklılık: Düzgün bakım yapılırsa, diş pırlantası uzun süre dayanabilir; dişe sıkı bir şekilde yapışır ve zamanla parlaklığını kaybetmez.
- Güvenlik: Bir kristali sabitlemek için kullanılan modern diş yapıştırıcıları sağlık açısından güvenlidir, diş minesine zarar vermez ve alerjik reaksiyonlara neden olmaz.
- Bakımı Kolay: Diş pırlantanızın bakımı kolaydır: dişlerinizi her zamanki gibi fırçalayın, diş ipi kullanın ve sert ve yapışkan yiyeceklerden kaçının.
- Tersinilebilirlik: Herhangi bir nedenle kristali çıkarmak isterseniz, bunu dişe zarar vermeden yapabilirsiniz; yalnızca taşı soyarak ve yüzeyi temizleyerek.
Bu faydalar, diş kristalinin minimum çaba ve riskle gülümsemesinin görünümünü iyileştirmek isteyenler için çekici bir seçim haline getiriyor.
Diş kristali nasıl takılır?
Kristaller özel bir dolgu malzemesi kullanılarak emayeye yapıştırılır. Kristalin takılması yaklaşık on dakika sürer. Yapıştırmadan önce dişin yüzeyi bir diş hekimi tarafından profesyonelce işlenir - ideal olarak temizlenir, kurutulur ve ancak daha sonra kristallerle süslenir.
Uzmanlara göre bu prosedür kesinlikle zararsız ve güvenlidir. Kristal, emayenin bütünlüğünü ihlal etmeden yüzeye yapıştırıldığından, yani. dişleri hazırlamadan tamamen zararsızdır. Kristal çıkarıldıktan sonra diş minesi sağlıklı ve pürüzsüz kalır. Ek olarak, kristalin bazı ek işlevleri olabilir; örneğin, hasarlı emayeyi, diş üzerindeki bir çentiği veya koyulaşmış bir dolguyu gizlemek oldukça mümkündür.
Diş pırlantasını kimlere yaptırabilir?
Birkaç temel koşulu karşılayan kişiler diş pırlantasına sahip olabilir:
- Sağlıklı Dişler ve Diş Etleri: Diş pırlantasının takılması için dişlerin sağlıklı olması, diş etlerinde iltihap veya hastalık (diş çürüğü veya diş eti iltihabı gibi) bulunmaması önemlidir. Diş hekimi öncelikle sizi muayene edecek ve dişlerinizin takılmaya hazır olduğundan emin olacaktır.
- 16 yaş ve üzeri: Çoğu durumda 16 yaş ve üzeri kişilere diş pırlantaları yerleştirilebilir. Bunun nedeni, bu yaşta diş minesinin zaten tamamen oluşmuş olmasıdır.
- Gülüşlerinin görünümünü iyileştirmek isteyenler: Diş pırlantası estetik, dekoratif bir mücevher parçasıdır ve çoğunlukla tıbbi nedenlerden ziyade tercih meselesi olarak yapılır.
Diş kristali takma işlemi, diş delme veya diğer invaziv prosedürleri gerektirmez, bu da işlemi normal diş sağlığına sahip çoğu insan için güvenli hale getirir.
Diş pırlantası ne ile yapıştırılır?
Akdeniz Ağız Diş ‘de diş pırlantası, genellikle kompozit bir malzeme olan özel bir diş yapıştırıcısı kullanılarak diş yüzeyine yapıştırılır. Bu yapıştırıcı, taşı dişin üzerinde tutacak kadar güçlüdür ancak aynı zamanda gelecekte elmas çıkarıldığında mineye zarar vermez.
Sıkça Sorulan Sorular
Kristal diş yüzeyine yapışık olduğundan aşırı ısırma kuvvetinin baskısıyla düşebilir ancak bu durumda dişlerinize zarar vermez. Eğer düşerse tekrar takılabilir.
Mersindeki piyasada satın alabileceğiniz ve kendiniz takabileceğiniz diş kristalleri satılıyor. Ancak bunların yapıştırıcı malzemesi diş hekiminizin kullanacağı yapıştırıcıdan farklıdır. Böyle bir durumda değerli taş düşebilir, kalıcı renk değişikliğine neden olabilir ve dişe zarar verebilir. Değerli bir taşı kendiniz yapıştırdığınızda yanardöner yapıştırıcı, kararmayı teşvik eden ve kararmaya neden olan cilasız bir yüzey oluşturur. Bu nedenle bu işlemle ilgili olarak Mersindeki diş hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz.
Diş pırlantası takıldıktan sonra dişlerinizi düzgün bir şekilde fırçalamalısınız. Diş aralarını temizlemek için diş hekiminizin önerdiği şekilde diş ipi kullanmanız önemlidir. Diş pırlantası kullanımından sonra sert ve yapışkan ürünlerden kaçınılmalıdır.
Diş kristalleri çoğunlukla üst ön dişlere yerleştirilir çünkü en çok gülümserken görünürler. Genellikle bunlar merkezi veya yan kesici dişlerdir. Çiğneme sırasındaki yüksek yük nedeniyle çiğneme dişlerine takılması önerilmez. Elmasın güvenli bir şekilde tutulabilmesi için dişlerin sağlıklı ve çürüksüz olması önemlidir.