Diş ipi kullanırken ya da fırçalama sırasında yani beklenmedik durumlarda diş eti kanaması meydana gelebilir. Bu durumun kanayan diş etlerinden yanlış fırçalama tekniğine veya farklı diş eti hastalığı gibi birçok nedeni olabilir. Diş eti kanaması vitamin eksikliğinden de kaynaklanabilir. Bazı insanlarda ise uyurken diş eti kanaması görülebilir. Kanayan diş etleri kendi içinde tehlikeli değildir. Ancak diş eti kanamasının sebepleri değişiklik gösterebilir. Diş fırçalarken diş eti kanaması pek sık rastlanan bir sorundur. Diş eti kanamasının sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Diş eti iltihabı: Sürekli diş eti kanaması olmasının temel sebebi diş etlerinin çizgilerinde plak birikmesidir. Eğer ortadan kaldırılmazsa, bu durum sonunda diş eti iltihabına veya diş etlerinin şiştiği, hassaslaştığı ve fırçalama veya diş ipi kullanımı sırasında kanadığı iltihaplı diş etlerine dönüşür. Diş eti iltihabı tedavi edilmezse, yetişkinlerde diş kaybının ana nedenlerinden biri olan diş eti hastalığına yol açabilir.
- Çok sert fırçalamak: Diş eti kanaması sebeplerinden birisi de dişleri oldukça sert bir biçimde fırçalanmasıdır. Dişlerinizi kuvvetli bir şekilde fırçalamak dişleri daha iyi temizlemez. Bunun yerine diş eti çekilmesi ve diş eti kanaması riskiyle karşı karşıya kalınabilir. Bu yüzden de fırçalama tekniğinin iyi ayarlanması gerekir. Ayrıca dişler fırçalanırken yumuşak kıllı bir fırça kullanılması gereklidir.
- Yanlış takılan takma dişler: Yerine düzgün oturmayan protezler diş etlerinizi çizip yaralara neden olursa sürekli diş eti kanamasına neden olabilir. Protezlerini gece çıkarmayan kişilerde özellikle diş eti kanaması görülebilir. Bu gibi durumlarda uyurken diş eti kanaması görülme ihtimali vardır. Ayrıca protez kullanıyorsanız, plak oluşumunu ve diş eti iltihabını önlemek için dişlerinizi fırçalamanız ve protezlerinizi iyi temizlemeniz özellikle önemlidir.
- Hamilelikte diş eti kanaması: Hamile kadınların yaklaşık olarak yarısında diş fırçalama veya diş ipi kullanma sırasında kanayan, şiş ve kırmızı, hassas diş etleri görülür. Bu yüzden de hamilelikte diş eti kanaması çok sık görülen bir sorundur. Bunun nedeni, hamilelik sırasındaki hormonal değişikliklerin vücudun diş eti hastalığına neden olan bakterilere verdiği tepkiyi değiştirmesidir. Dişleri günde mutlaka iki kez florür içeren bir diş macun ile fırçalamak gerekir. Aynı zamanda diş ipi kullanımı da tavsiye edilir. İyi bir ağız hijyeni uygulayarak hamilelik sırasında bu sorunu minimuma indirmiş olursunuz.
- Kötü beslenme: Diş eti kanaması vitamin eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir. İşlenmiş gıdalarda yer alan bazı bileşenler, diş etlerinin tahriş olmasına sebep olabilir. Bu da kanamalarına neden olabilir. İşlenmiş ve şekerli yiyeceklerden kaçınarak ve meyve, sebze ve kalsiyum, A, K ve C vitaminleri ve magnezyum açısından zengin yiyeceklerle dolu dengeli bir diyet tercih ederek bu sorunu önleyebilirsiniz.
- Sağlık sorunları: Diş fırçalarken diş eti kanaması, karaciğer hastalığı, kan pıhtılaşma bozuklukları, anemi, lösemi ve temporal arterit gibi belirli sağlık sorunları olan hastalarda daha sık görülür.
- Kan sulandırıcı ilaçlar: Diş eti kanaması sebeplerinden birisi de sulandırıcı etki gösteren ilaçlar kullanılmasıdır. Kanı incelten ilaçlar, kanın pıhtılaşmasını azaltır ve bu da daha kolay kanamaya neden olabilir. Bu yüzden de durduk yere diş eti kanaması görülme ihtimali oldukça yüksektir. Bu tarz kanamaya neden olan ilaçlar, her türlü tedavi süreçlerinde dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız diş hekimlerimiz ile görüşmeniz, durumu açıklamanız önemlidir.
Diş eti kanaması sebepleri nelerdir anlamak çok önemlidir. Çünkü ilgili soruna göre diş eti kanaması çözüm ve tedaviler belirlenir.
Diş Eti Kanaması Nedir?
Diş eti kanaması, diş eti hastalığı olduğunun veya oluşabileceğinin bir işareti olabilir. Sürekli şekilde oluşan diş eti kanaması plaklardan dolayı kaynaklanabilir. Bununla beraber farklı bir durumun belirtisi de olabilir. Bu nedenle polikliniğimizde ağız ve diş sağlığına yönelik muayeneleri yaptırıp sorunu çözüme kavuşturmak gerekir.
Diş Eti Kanaması Nedenleri
Durduk yere diş eti kanaması diş sorunlarının aslında en yaygın belirtisidir. Diş eti kanaması nedenleri altında yatan sorunun ne olduğunu belirlemek için polikliniğimiz diş hekimlerinden randevu ayarlayabilirsiniz. Yapılan muayeneler, kanamanın nedenini belirlemeye yardımcı olabilir. Nedenin belirlenmesi de tedavinizin ve sürecinin belirlenmesine yardımcı olur.
Diş fırçalarken meydana gelen diş eti kanamasının pek çok sebebi olabilir. Nedenini bulabilmek adına hekimlerimize görünmeniz ağız ve diş sağlığını açınızdan iyi olacaktır. Sürekli şekilde diş eti kanaması yaşamak ciddi sorunlara yol açabilir. İleride daha ciddi sorunlar yaşamamak adına sorunu erken teşhis etmek mühimdir. Uyurken diş eti kanaması dahi yaşamak muhtemeldir. Böyle durumlarda tedavi olunması önerilir. Hassas ya da kanayan diş etlerinin görülen temel nedenleri şunlardır;
- Dişleri günde en az iki defa fırçalamamak
- Çok sert fırça kullanmak
- Diş ipini nazikçe aşağı kullanmak yerine kabaca kullanmak
- Diş eti iltihabına sahip olmak
Sabahları Diş Eti Kanaması
Her sabah sürekli diş eti kanaması yaşanıyorsa bu durum; kılları çok sert olan bir diş fırçası ile yanlış bir tekniğin kullanıldığının bir göstergesi olabilir. Dişleri fırçalarken ileri geri “ovma” hareketi yapmamak önemlidir. Bu hem diş eti dokusuna hem de diş minesine zarar verebilir.
Sabah diş fırçalamadan durduk yere diş eti kanaması oluyorsa, bu hastalarımızın periodontal hastalıklarının veya diş eti iltihaplarının olduğunun göstergesi olabilir. Düzenli fırçalamada bile plak birikebilir. Ayrıca dişler üzerinde birikintiler oluşturabilir. Düzenli profesyonel temizlik ile temizlenmezse bu durum sonunda periodontite ilerleyecek olan diş eti iltihabına yol açabilir.
Geceleri Diş Eti Kanaması
Uyku apnesi nedeniyle geceleri uyurken bruksizmle karşılaşmanız çok yaygındır. Eğer öyleyse, bu tahriş olmuş diş etlerine yol açabilir. Geceleri diş gıcırdatmak son derece zararlıdır. Bu durumda; dişlere, diş etlerine ve çeneye çok fazla baskı uygulanır. Bu da dişe zarar verme veya kırılma ihtimalini arttırır. Diş etlerine uygulanan baskı; ağrı, iltihap ve kanamalara neden olur. Bu da geceleri ağız kanamasına yol açar.
Diş Eti Kanamasının Belirtileri Nelerdir?
Kanayan diş etleri, diş etlerinin iltihaplanmasının bir işaretidir. Bu durum aynı zamanda diş eti hastalığının yaygın şekli gibidir. Diş eti çizgilerinde plak birikmesinden kaynaklanır. Diş eti iltihabı varsa ilgili alan tahriş olmuş, kızarmış ve şişmiş olabilir. Bu nedenle dişleri fırçalarken kanayabilirler.
Diş Eti Kanaması Hangi Vitamin Eksikliği?
- C vitamini eksikliği: Çok az C vitamini almanız diş eti kanaması sebeplerinden birisidir. Diş eti kanamasında vitamin eksikliği büyük rol oynuyor olabilir. Bu vitamin, dokularınızın büyümesine ve onarılmasına yardımcı olur. Yaraları iyileştirir, kemiklerinizi ve dişlerinizi güçlendirir. Vücudunuz yeterli miktarda C vitaminine sahip değilse, kendinizi zayıf ve sinirli hissedebilirsiniz. Zamanla, şişmiş ve kanayan diş etleriniz olur. Ayrıca, vücudunuzdaki ciddi bir C vitamini eksikliği, yetersiz beslenmeyle ilgili bir hastalık olan iskorbüte de yol açabilir. Sizi zayıflatabilir, kansızlığa neden olabilir ve cildinizin altında kanamaya neden olabilir. Kanayan diş etleri, iskorbüt hastalığının tipik bir belirtisidir.
- K vitamini eksikliği: Diş etlerinizde çok fazla kanama fark ederseniz, bunun nedeni yeterli K vitamini almamanız olabilir. Bu vitamin kanınızın düzgün şekilde pıhtılaşmasına yardımcı olur. Kemiklerinize de iyi gelir. Yeterli vitamin almazsanız veya vücudunuz onu iyi emmezse, kanama sorunlarına neden olabilir.
Diş Eti Kanaması Nasıl Geçer?
Bunun için tedavi olmak ve uzman hekimlerimize görünmek, sizin açınızdan iyi olur. Ama kendiniz de birtakım çözümler üretebilirsiniz.
- Gazlı bez kullanmak: Nemli bir gazlı bez tutulması kanamanın durmasına yardımcı olabilir. Gazlı bezi kan akışı durana kadar hafifçe bastırın. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde diş etlerinin kanamasının durması uzun zaman alır.
- Buz kullanmak: Soğuk ve küçük bir buz torbası veya bir buz küpünü şişmiş, kanayan diş etlerinize tutmanız etkili olur. Buz paketleri, şişmeye neden olan küçük çaplı ağız yaralanmalarını yatıştırma konusunda özellikle yardımcı olur. Bir seferde 10 dakika süreyle buz kullanabilir. Aynı zamanda 10 dakikalık aralar da verilebilir. Kanama durmazsa, bir doktora görünmeniz gerekebilir.
- Doğru diş fırçası kullanmak: Hassas diş etleri için özenle üretilen bir diş fırçasını tercih edebilirsiniz. Gün içinde minimum iki kez ve2 dakika boyunca yumuşak kıllara sahip olan bir diş fırçası kullanılması önerilir. Bu noktada manuel ya da elektrikli diş fırçaları etkili olabilir. Diş fırçaları 3 ila 4 ayda bir veya kılları yıpranmış görünüyorsa değiştirilmelidir.
Diş Eti Kanaması Ne İyi Gelir?
Çoğu durumda, insanlar evde kendileri de küçük diş eti kanaması çözüm ve tedavilerini uygulayabilir. İyi şekilde yapılan ağız hijyeni ve doğal içeriğe sahip olan ilaçlar, diş eti kanamasını tedavi edip önleyebilir. Ancak yine de en kesin çözüm için diş hekimlerimize muayene olunması daha doğrudur.
Diş eti kanaması oldukça yaygın bir sorundur. Genellikle de ciddi bir problem olarak da görülmez. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra hassas diş etlerini tahriş edebilecek miktarda kan görülebilir. Kişinin diş etlerinin kanamasının çoğu zaman temel nedeni plak ya da tartar oluşumudur. İyi biçimde yapılan ağız hijyeni hem hassasiyeti hem de kanamayı önleyebilir.
Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
İyi bir ağız ve diş hijyeni, sürekli devam eden diş eti kanamalarının önlemenin ilk adımıdır. Yılda iki defa yapılacak profesyonel diş temizliği hizmetini diş hekimlerimizden alabilir, ağız ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Alanında uzman diş hekimlerimizden randevu alabilirsiniz. Diş hekimlerimiz, diş eti iltihabınız olup olmadığını bildirir. Hekimlerimiz hastalarımıza dişlerin nasıl düzgün fırçalanacağı da gösterir. Doğru fırçalama yanı sıra doğru diş ipi kullanımıyla diş etinde oluşabilecek plaklar çıkarılabilir. Bu da periodontal sorunların olma ve gelişme riskini azaltabilir.
Ağızda oluşan plağı azaltmak için antiseptik gargaraların nasıl kullanılacağını diş hekimlerimizden öğrenebilirsiniz. Gargaran kullanımı kolay kanayan şiş diş etlerini yatıştırma konusunda büyük oranda yardımcı olabilir. Yumuşak bir diş fırçası kullanmak diş eti kanamasının çözümlerinden biri olabilir. Özellikle dişler fırçalandıktan sonra kanama oluyorsa, yumuşak kıllı şekilde üretilen fırçalar iltihaplı diş etlerine karşı çok daha uygun olur. Orta ve sert kıllara sahip diş fırçaları hassas yapıdaki diş etleri için aşındırıcı olabilir. Elektrikli diş fırçası kullanmak da bu noktada avantaj sağlar. Özel olarak tasarlanmış elektronik diş fırçası başlıkları, dişlerdeki normal fırçanın ulaşamayacağı yerleri daha kolay temizler.
Diş Eti Kanaması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Diş eti kanamasını önlemenin birkaç yolu vardır;
Ağız hijyenine dikkat edilmelidir.
Doğru diş fırçası kullanılmalıdır.
Gazlı bez kullanılmalıdır.
Bir buz paketi kullanılmalıdır.
Antibakteriyel gargara tercih edilmelidir.
Zerdeçal uygulanabilir.
Sigaradan kaçınılmalıdır.
Bu durum birkaç şekilde önlenebilir;
Buz kullanılmalıdır.
Gazlı bez tercih edilmelidir.
Gargara yapılmalıdır.
Ağzınızı tuzlu su ile çalkalayarak kanamayı durdurabilirsiniz. Eğer bunu yaptığınızda da durmuyorsa soğuk kompres yapabilirsiniz. Ancak sürekli olan kanamalarda mutlaka diş hekimlerimize görünmenizi tavsiye ederiz.
Diş fırçalarken diş eti kanaması neden olur?Dişler ve dişetleri düzenli fırçalanmadığında bakteri oluşumuna neden olabilir. Bu bakterilerde plakların diş etine zarar vermesine sebebiyet verir. Bakteri plakları diş fırçalarken diş etlerinin kanamasına neden olur.