tedaviler
Diş eti, dişler ve kemikler arasındaki boşlukları doldurur. Diş etlerinin kenarları bıçak sırtı şeklindedir bu tasarım yiyecek artıkların geçişini ve birikimini önler, kolay temizlemeye olanak tanır. Hastalıklı diş eti dokusunda diş etinin yapısal bütünlüğü bozulmuştur ve diş etinde çeşitli nedenlerle kanama görülür.
Diş Eti Kanaması Neden Olur?
Diş etlerindeki kanamanın ana etkeni kötü ağız hijyeni, yetersiz fırçalama ve buna bağlı olarak dişlerde ve diş etlerinde biriken plak ve bakterilerdir. Diğer nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Gingivitis (diş eti iltihabı) ve periodontitis (diş eti iltihabıyla beraber görülen kemik kaybı) sonucu sağlıksız diş eti kanamaya yatkın hale gelir.
- Gebelikte çeşitli hormonal ve yapısal değişiklikle gebelik gingivitisi (diş eti iltihabı) ortaya çıkabilir.
- Kabuklu ve sert gıdaların yenmesi durumunda diş etinde travma oluşabilir ve kanama görülebilir.
- Ağız içinde kullanılan tam ya da parsiyel hareketli protezler veya sabit kron ve köprü protezleri, kenar uyumları ii olmadığı taktirde diş etlerinde harabiyete ve kanamaya neden olabilir.
- Kanama bozukluğuna neden olan hastalıkları olan kişilerde diş eti kanamaları ortaya çıkabilir.
- Diyabet, lösemi, çeşitli karaciğer ve böbrek hastalıkları diş eti sağlığını etkiler ve ağız içi bulguları arasında diş eti kanaması görülebilir.
- Kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle diş etlerinde kanama olabilir.
- C ve K vitamini eksikliğinde diş eti kanaması meydana gelebilir.
- Sigara diş eti kanamalarına sebebiyet verebilir.
- Beslenme, diş eti sağlığını etkiler ve yetersiz beslenme diş eti kanaması sebebi olabilir.
Diş Eti Kanaması Hangi Durumlarda Artar?
Diş etleri travma, fırçalama, yemek yeme gibi temas sonucu artabileceği gibi spontan olarak yani kendiliğinden de kanama eğilimi gösterebiliyor. Kanamanın ne şekilde gerçekleşeceği mevcut diş etlerinin sağlığına göre değişiyor. Gingivitis’in (diş etlerinin iltihaplanması) ilk aşamalarında genellikle kanama uyarılma sonucunda meydana geliyor. Daha ileri seviye diş eti hastalıklarında ise diş etleri normal konuşma esnasında bile kanayabiliyor.
Diş Eti Kanaması İçin Ne Yapılmalı?
Diş eti kanamasından şikayetçi olan kişilerin diş hekimine başvurarak doğru tedavi planlamasının yapılması önem arz ediyor. Evde yapılabilecek tek şey ağız hijyenine dikkat etmek ve doğru fırçalama alışkanlıklarına sahip olmak. İyi geleceği düşünülerek yapılan yanlış uygulamalar diş etlerine daha fazla zarar verebiliyor.
Diş Eti Kanaması Tedavisi
- Diş eti kanamasının esas nedeni kötü ağız hijyeni olduğu için tedavinin ilk adımı hastalara iyi bir oral hijyen motivasyonu sağlamak ve doğru fırçalamayı anlatmaktan geçiyor.
- Dişlerin günden en az 2 kere, sabah ve akşam fırçalanması gerekiyor.
- Kullanılan diş fırçası çok sert olmamalı ve diş macunu florür içermeli.
- Diş hekimleri vakadan vakaya değişmekle beraber, hastalarına en fazla 10 gün kullanmaları şartıyla ağız gargaraları önerebiliyorlar. Tuzlu su ile gargara da diş etindeki iltihabı elimine etmeye yardımcı olabiliyor.
- Diş ipi kullanımı da ağız hijyeninin sağlanmasının yapı taşları arasında yer alıyor.
- Dengeli ve düzenli beslenmek de diş eti kanaması tedavisinde önemli bir yer tutuyor. Çok sert gıdaların fazla tüketilmemesi ve D, C vitamini ve kalsiyum açısından zengin besinler tüketilmesi gerekiyor.
- 6-12 ayda bir diş hekimi kontrolünde olmak ve gerekirse profesyonel ağız hijyeninin sağlanması diş eti kanamalarının önüne geçilmesini sağlıyor.
- Diş tedavilerinin aksatılmadan yapılması gerekiyor.
- Uyumsuz protez kenarlarını uyumlu hale getirmek, protez kaynaklı diş eti kanamalarını elimine etmenin önemli bir adımı.
- Diş eti kanaması sistemik bir hastalıktan kaynaklanıyorsa bu hastalığın tedavisi ve oral hijyene ekstra dikkat etmek diş eti kanamalarını önleyebiliyor.
- Sigara ve alkol tüketimini azaltmak ve mümkünse bırakmak diş eti sağlığı üzerinde pozitif etkiler yaratıyor.
BENZER İÇERİKLER
Muayene veya konsültasyon için randevu almak ister misiniz?
O zaman başvuru formunu doldurun veya doğrudan bizimle iletişime geçin ve yüksek kaliteli hizmet alın!