tedaviler
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Diş eti çekilmesinin pek çok sebebi vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Sert fırçalama alışkanlıkları diş etlerinde travmaya yol açarak diş eti çekilmesine sebep olabiliyor.
- Doğru ve düzenli fırçalama yapılmadığı taktirde yiyecek artıkları ve bakteriler diş eti kenarında birikebiliyor. Bu durumda diş eti çekilmeleri kaçınılmaz oluyor.
- Protez kullanan kişilerde uyumsuz protez kullanımı diş etinde çekilmeye sebep olabiliyor.
- Kontrol altına alınmamış diyabet, romatoid artrit, çeşitli solunum yolu hastalıkları ve kalp hastalıkları gibi sistemik durumlar diş eti çekilmesini tetikleyebiliyor.
- Ağız solunumu yapan kişilerde çekilmeler görülebiliyor.
- Ağız kuruluğu olan bireylerde de diş eti çekilmelerinin görülme olasılığı yüksek.
- Sigara, beslenme alışkanlıkları ve düzenli fırçalama alışkanlıkları diş eti çekilmesinin görülme sıklığını etkiliyor.
- Diş taşı birikimi diş eti çekilmesini hızlandırıyor.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?
Diş etlerinde çekilmelere sebep olan en önemli etken ağız hijyeninin düzgün sağlanamaması ve yanlış fırçalama alışkanlıklarıdır. Diş etlerinin sağlığı için mutlaka yapılması gerekenler şunlardır:
- Günde en az 2 kere yemeklerden sonra dişlerin fırçalanması gerekiyor.
- Fırçalama süresinin en az 2-3 dakika olması gerekiyor.
- Orta sertlikte fırçaların tercih edilmesi ve fırçalama sırasında dişlere ve diş etine fazla baskı uygulanmaması gerekiyor. Diş eti çekilmesinin seviyesine göre diş hekimleri hastalarına yumuşak fırça da önerebiliyorlar.
- Özellikle yatmadan önce fırçalama yapmak çok önemli. Çünkü gece tükürük akışı azaldığı için tükürüğün temizleyici etkisi de azalıyor. Dişlerde plak birikimi ve bakteri çoğalması ihtimali artıyor.
- Florürlü diş macunu kullanmak gerekiyor.
- Dişlerin aralarında çok küçük boşluklar bulunuyor. Bu boşluklara fırça tam anlamıyla ulaşım sağlayamıyor. O nedenle ağız bakımında diş ipi kullanmak gerekiyor.
- Fırçayla diş eti kenarlarına oval şekilde hafif bir fırçalama yapıldıktan sonra diş etinden dişe doğru fırçalama yapılması gerekiyor.
- Dişlerin dışa bakan yüzlerini fırçalamanın yanında ağız içi yüzünü ve çiğneyici yüzeyleri de güzelce fırçalamak gerekiyor.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti çekilmesi tedavisinin ilk adımı hastaların ağız hijyenini düzeltmekten geçiyor. Düzenli ve doğru fırçalama alışkanlığıyla diş etleri büyük oranda toparlanıyor. Diş üzerindeki birikmiş diş taşları ve plak profesyonel olarak diş hekimi kliniklerinde temizleniyor. Ardından hastalara oral hijyen motivasyonu veriliyor ve doğru fırçalamanın nasıl olması gerektiği anlatılıyor.
Çok ileri seviye diş eti çekilmesi ve kemik kaybı olan hastalar için ileri seviye periodontal tedavi gerekebiliyor. Bu tedaviler ameliyat ortamında lokal anestezi altında başka bir bölgeden alınan dokunun çekilmenin olduğu yere eklenmesi şeklinde gerçekleşiyor.
Diş Taşı Temizletmek Dişlere Zarar Veriyor Mu?
Diş taşı temizletmek dişlere zarar vermiyor. Çoğu insan diş taşlarını temizlettikten sonra dişlerinde oluşan hassasiyetten bahsediyorlar. Bunun sebebi uygulanan tedavi değil, diş eti çekilmesinden dolayı açığa çıkan diş kökü bölümü. Diş taşları bakterilerin çoğalması ve beslenmesi için uygun bir zemin hazırlıyor. Bu nedenle diş taşlarının ağızda bulunmaması gerekiyor.