Diş ağrıları, diş çürüklerinin olduğu dişlerde, çenede ve çene çevresinde ağrı anlamına gelir. Şiddetli diş ağrısını birçok şekilde hissedilebilir. Bu ağrılar bazen o kadar kötü bir seviyeye ulaşır. Bu noktada da birçok kişi diş ağrısı nasıl geçer, diş ağrısına ne iyi gelir, çözümü nedir diye düşünür. Diş ağrısı belirtisi ya da belirtileri daha önce ortaya çıkabilir, fark edilebilir ya da fark edilmediği durumlarda olabilir. Ancak diş ağrısı belirtisi gördüğünüz vakit fazla gecikmeden hekimlerimize görünmekte fayda vardır.
Dişlerde olan ağrılar hafif veya şiddetli olabilir. Özellikle uzanırken geceleri daha kötü olabilir. Kayıp bir dolgu veya kırık diş bazen ağrıyı başlatabilir. Ayrıca bazen bu ağrıların nerede olduğuna da karar vermek zor olur. Çünkü alt molar diş etkilendiği için bu ağrı kulaktan geliyormuş hissedilebilir. Üst dişlerde olan diş ağrısı ise sinüsler, elmacık kemikleri yanı sıra alnın arkasında bulunan küçük ve hava dolu boşluklardan geliyormuş gibi de hissedebilir.
Enfekte dişe yakın çene bölgesi çoğunlukla ağrılı ve dokunmaya karşı da duyarlı olabilir. Ayrıca periodontal hastalığın donuk tarzı bir ağrıya sebep olması da mümkündür. Periodontal hastalık bir bakteriyel enfeksiyon olup ise dişleri destekleyen yumuşak ve sert yapıları etkiler.
Diş Ağrısı Neden Olur?
Diş ağrısı neden olur; diş ağrıları, dişin en iç tabakası iltihaplandığında ortaya çıkar. Pulpa hem hassas sinirler den hem de kan damarlarından oluşur. Dişin özü çeşitli sebeplerle iltihaplanabilir. Şöyle ki;
- Dişin Çürümesi: bu durum dişin sert yüzeyi üzerinde delikler olmasına neden olur.
- Çatlak Dişler: Bazen dişlerde oluşan çatlaklar o kadar küçüktür ki, çıplak gözle bile görülemezler.
- Periapikal Apse; Bakteriyel bir enfeksiyondur. Bu durum dişin ucunda irin toplanmasına neden olur.
- Gevşek ya da kırılmış dolgular
- Diş etlerinin çekilmesi
Bazı durumlarda pulpa etkilenmese bile diş ağrısına benzeyen bir ağrıya neden olabilecek farklı durumlar olabilir. Bunlar;
- Periodontal apse; bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu diş etlerinde irin toplanması
- Diş etlerinde ülserler
- Kırılan bir dişin etrafındaki ağrılı veya şiş diş etleri
- Bazen üst çene çevresinde ağrıya neden olan sinüzit
- Çeneyi kafatasına bağlayan eklemde bir yaralanma
Bebekler ayrıca dişleri gelişmeye başladığında rahatsızlık yaşayabilirler. Bu diş çıkarma olarak bilinir.
Diş Ağrısı İçin Ne İyi Gelir?
Şiddetli diş ağrısı ve diğer oluşabilecek diş problemlerinden kaçınmanın en iyi yolu hem dişleri hem de diş etlerini mümkün olduğu kadar sağlıklı şekilde tutmaktır. Diş ağrısı için ne yapmalı sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir;
- Şekerli yiyecek ve içecek tüketimine dikkat etmek
- Florür içeren bir macunu kullanarak dişleri günde iki kez fırçalamak
- Diş etlerini ve dili de nazikçe fırçalamak
- Diş ipi kullanarak dişlerin arasını temizlemek
- Gargara kullanmak
- Sigara kullanmamak
- Düzenli şekilde hekimlerimize muayene olmak
Kontroller arasındaki süre, dişlerin ve diş etlerinin ne kadar sağlıklı olduğuna ayrıca ileride sorun yaşama riskine bağlı olarak değişebilir. Akdeniz Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği diş hekimlerimiz, genel ağız sağlığına göre bir sonraki kontrolün ne zaman gerektiğini önerir. Çocukların diş çürüğünün erken fark edilip tedavi edilebilmesi için her altı ayda bir diş muayenesi yapılmalıdır.
Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Şiddetli diş ağrısı için evde birtakım yöntemler uygulanabilir. Dişte olan ağrıları geçici olarak giderilmesi için aşağıdaki yöntemler denenebilir;
- Sıcak tuzlu su ile durulamak
- Hidrojen peroksit ile durulamak
- Soğuk kompres uygulamak
- Ağrı ilaçları kullanmak. Ancak bu noktada dikkat etmek gerekir.
Çürük Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Çürükten kaynaklı diş ağrıları varsa asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanılabilir. Bir diş randevusu ayarlarken bunları paketin üzerinde belirtildiği şekilde almak faydalı olur. Çok soğuk ya da çok sıcak yiyeceklerden ve içeceklerde uzak durulması gerekir. Çünkü bunlar dişte olan ağrıyı kötüleştirebilir. Karanfil yağına batırılmış bir pamuğu ısırarak rahatlamak mümkündür.
20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Yirmilik diş ağrısı nasıl geçer diye düşünen kişiler ibuprofen adlı ilacı kullanabilirler. Genellikle yirmilik diş ağrısı için kullanılan iyi bir ağrı kesici ilaçtır. Güçlü bir ağrı kesici sağlar. Ayrıca iltihabı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olur. Daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için yirmilik dişin etrafındaki alanı temiz tutmak önemlidir. Ağrılı olsa bile yirmilik dişin etrafını nazikçe fırçalamak gerekir. Yirmilik diş ağrısı nasıl geçer ya da tedavisi nasıldır gibi konularda uzman diş hekimlerimizi her zaman arayabilirsiniz.
Kulağa Vuran Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Diş ağrıları vücudun başka bölgelerini de etkileyebilir. Bir diş çürüdüğünde veya enfeksiyon kaptığında, ağrı ve iltihap bölgeye yayılarak iltihaplı diş etlerine, boğaz ağrısına ve kulak ağrısına neden olabilir. Enfeksiyonlar ve apseler sıklıkla kulak ağrısına neden olarak hastanın kulak enfeksiyonundan şüphelenmesine neden olabilir. Tersi durumda da kulak ağrıları da diş ağrısına sebebiyet verebilir. Diş etlerinde iltihaplanma, boğaz ağrısı veya kulak ağrısı varsa, mümkün olan en kısa sürede diş hekimlerimize muayene olmak gerekir. Enfeksiyonlar hızla yayılabilir ve inanılmaz derecede acı verici olmasının yanı sıra inanılmaz derecede tehlikeli olabilir.
Hamilelikte Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Dişlerde oluşan hassasiyeti ya da ağrıyı şiddetlendiren yiyecek ve içecekleri belirleyerek işe başlanabilir. Bazı kadınlar, sıcak yiyecekler yediklerinde veya sıcak içecekler içerken hassasiyetin arttığını, diğerlerinin ise soğuk içeceklere veya soğuk yiyeceklere karşı hassasiyet gösterdiğini fark eder. Alkol içeren gargaralar da ağrınızı kötüleştirebilir.
Ağzınızı ılık, tuzlu suyla çalkalamak, şişlik ve iltihaptan biraz rahatlama sağlayabilir. Ya da iltihabı hafifletmek için yanağındışına soğuk kompres uygulanabilir. Bu noktada hekimlerimize benzokain içeren reçetesiz bir diş antiseptiği veya asetaminofen (tylenol) gibi ağrı kesiciler almanın güvenli olup olmadığı sorulabilir.
Hamilelik sırasında yaşanacak her şeyde, fiziksel olarak, diş ağrısı olasılığını en aza indirmek istenir. Bu, diş problemleri geliştirme riski nedeniyle önemli olan mükemmel ağız hijyeni alışkanlıklarıyla başlar. Bu noktada yapılabilecekler şunlardır:
- Diş bakımını ihmal etmemek gerekir. Dişleri fırçalamadan yatmak kolay olabilir ama bunu asla yapmamak gerekir. İyi bir rutine bağlı kalmak gerekir. Günde minimum iki defa dişlerinizi fırçalayıp, bir kez de diş ipi kullanmak gerekir. Ayrıca çürükleri önlemek ve dişleri güçlendirmek için florürlü diş macunu ve gargara kullanmaya çalışılmalıdır.
- Sabah bulantıları varsa, kustuktan sonra su içmek veya ağzı çalkalamak gerekir. Bu, mide asidinin dişlerden uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Yine de hemen dişleri fırçalamamakta fayda vardır. Bu garip görünebilir, ancak ağızdaki asit seviyesi kusmadan sonra artar. Fırçalamak yarardan çok zarar verebilir. Bu nedenle dişleri fırçalamadan önce eğer kusma varsa en az bir saat beklemek daha doğru olur.
- Doktor kontrollerinde hamile olunduğunu söylemek gerekir. Aynı zamanda daha sık diş temizliğine ihtiyaç olup olmadığına da bakılmalıdır. Ayrıca bu noktada sağlık sigortası sağlayıcılar ile konuşulabilir. Bazı planlar hamilelik sırasında ekstra diş temizliğini kapsar.
- Şekerli yiyecekleri ve karbonhidratları azaltmaya çalışmak gerekir. Çiğ sebzeler, kepekli krakerler ve meyveler gibi sağlıklı yiyeceklerden atıştırmaya gayret edilmelidir.
Şiddetli Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Bu ağrılara dişlerdeki bir boşluk neden oluyorsa, hekimlerimiz o boşluğu doldurur ya da gerekirse dişi çeker ve çıkarır. Diş ağrılarının nedenleri diş sinirinde olan bir enfeksiyon ise kanal tedavisine ihtiyaç duyulabilir.
Çocuklarda Diş Ağrısı
Diş ağrısı (pulpitis), dişin içindeki pulpanın iltihaplanıp enfekte olduğu zamandır. Pulpa, dişin içinde kan damarları ve sinirlerin bulunduğu yumuşak kısımdır. Diş ağrısı genellikle dişin yaralanmasından sonra olur. Bir dişin en yaygın yaralanma şekli bir boşluktan kaynaklanır.
Oluşan bir boşluk genellikle kötü diş hijyeninin bir sonucudur. Gıdalardaki şeker ve nişasta, ağızdaki bakterilerin dişlere zarar vermesine izin verir. Ağızdaki bakteriler şeker ve nişasta ile beslenir ve dişler aracılığıyla yiyebilen bir asit oluşturur. Bu diş çürümesine yol açar. Her çocuk semptomları biraz farklı hissedebilir. Ancak aşağıda bir diş ağrısının en yaygın belirtileri vardır:
- Dişte sürekli, zonklayıcı ağrılar
- Dişe dokunulduğunda kötüleşen ağrılar
- Sıcak ya da soğuk yiyecekler/sıvılarla kötüleşen ağrılar
- Diş çevresinde ağrılı, hassas bir çene
- Ateş
- Genel olarak yorgun ve kötü hissetmek (halsizlik)
Akdeniz Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimiz çocuk hekimlerimiz, genellikle eksiksiz bir sağlık geçmişi ve muayenesi ile bir diş ağrısını teşhis edebilir.
Diş hekimi çocuğun röntgenini çekebilir. Bir röntgen, iç dokuların, kemiklerin ve dişlerin görüntülerini gösterir. Ayrıca transillüminatör adı verilen bir cihaz kullanarak boşlukları kontrol edebilir. Bu cihazda radyasyon yoktur. Diş ağrısının belirtileri diğer sağlık veya diş sorunları gibi görünebilir. Çocuğun teşhisi için hekimlerimize göstermek daha faydalı olur.
Çocuklarda Diş Ağrısına Ne iyi Gelir?
Çocuklarda dişte olan ağrılara neyin iyi geleceği onların semptomlarına, yaşına ve genel sağlığına bağlı olur. Ayrıca, durumun ne kadar önemli olduğuna da bağlı olarak değişir. Tedavi şunları içerebilir:
- Antibiyotikler
- Ağrı kesici ilaçlar
- Ağız için ılık tuzlu su uygulamaları
- Diş çekimi
- Gerekirse, irin dolu bir enfeksiyonun (apse) boşaltılması
- Dişin ortasındaki iltihaplı pulpayı çıkarmak için ameliyat (kök kanalı)
Enfeksiyon şiddetliyse, çocuk hastanemizde tedavi edilebilir. IV (intravenöz) bir hat yoluyla antibiyotiklere ihtiyaçları olabilir.
Çocuklarda Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
İyi ağız alışkanlıkları, diş ağrısının önde gelen nedeni olan çürükleri önleyebilir. Çocukların şunları yapması oluşabilecek ağrıların da önüne geçmeye imkan tanır.
- Dişleri günde iki kez fırçalamak
- Günlük diş ipi kullanmak
- Düzenli olarak diş hekimine görünmek. Diş hekimi, boşlukları pulpaya zarar vermeden önce bulabilir ve tedavi edebilir. Ayrıca boşlukların oluşmasını durdurmak için tedaviler verebilirler.
- Sağlıklı yiyecekler yemek, şeker ve nişasta oranı yüksek gıdalardan kaçınmak
Diş Ağrısı Tedavisi
Şiddetli bir ağrı için uygulanacak diş ağrısı tedavisinin türü ağrının nedenine bağlı olur. Bu nedenle hekimlerimiz ağzı muayene edecek ve sorunu belirlemeye çalışmak için bir röntgen çekebilir. Diş ağrısı diş çürüğünden kaynaklanıyorsa, hekimlerimiz çürük bölgeyi çıkarıp yerine dolgu yapar. Eğer bu ağrı gevşek ya da kırık dolgu sebebiyle oluyorsa dolgu çıkarılır. Eğer çürük varsa da tedavi edilir ve yeni bir dolgu yapılır.
Dişlerin içindeki pulpa enfekte ise kanal tedavisine ihtiyaç olabilir. Bu prosedür, enfekte olmuş pulpanın çıkarılmasını ve ardından dişi kapatmak ve yeniden enfeksiyonu önlemek için özel bir dolgu türü yerleştirmeyi içerir. Diş ağrısı bu yöntemlerle tedavi edilemiyorsa veya diş başka bir diş ile çene arasında sıkışmışsa (gömülü) dişin çekilmesi gerekebilir.
Diş Ağrısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Ağrınız varsa, rahatsızlığın temelinde ne olduğunu bulmak son derece önemlidir. Bu şekilde ağrıyı, şişmeyi ya da ortaya çıkan diğer semptomların en doğru şekilde nasıl tedavi edileceğine karar verilir. Düzenli şekilde tuzlu suyla durulama yanı sıra soğuk kompres uygulaması da küçük tahrişlerin giderilmesinde yardımcı olur. Ancak daha ciddi boyuttaki ağrılara alanında uzman hekimlerimizin derhal müdahalesini gerektirebilir.
Belirtiler bir-iki günden fazla sürüyorsa, polikliniğimizi aramanızı tavsiye ederiz. Uzman doktorlarımız belirtilerin nasıl hafifletileceği ve gelecekteki ağrının nasıl önleneceği konusunda rehberlik sağlayabilirler.
Şiddetli ağrılar yaşanıyor ve umursanmıyorsa, bu durum çok tehlikeli bir hal alabilir. Diş kaybı dahi yaşanabilir. Bu yüzden diş hekimine görünmek, son derece önemli bir noktadır.
Diş ağrısı ne zaman ortaya çıkar?Diş ağrıları, dişin en iç tabakası yani diş özünün iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Hassas sinirler ve kan damarlarından oluşan pulpa, dış etkenlere açıktır. Diş özü ayrıca diş çürüklerinin bir sonucu olarak da iltihaplanabilir. Çünkü çürükler dişin sert yüzeyinde delikler veya boşluklara neden olabilir.
Diş ağrısına ne sebep olur?Diş ağrıları, dişin en içteki tabakasının iltihaplanması sonucu olur. Diş ağrısı ve tedavileri hususunda polikliniğimizden her zaman bilgi alabilirsiniz.