Hareketli protezler hastalar arasında oldukça popülerdir, çünkü bu, dişsiz koşullarda (dişlerin tamamen yokluğu) dişleri restore etmenin bütçe yollarından biridir. Bu tasarım hem üst hem de alt çeneye monte edilebilir.Hareketli protezler güzel, etkileyici bir gülümseme yaratmanın ve çiğneme fonksiyonunu geri kazanmanın popüler bir yoludur ve her yaştan hasta için başarıyla kullanılmaktadır. Mersin’de Akdeniz Ağız Diş çıkarılabilir protezler üretmektedir: bizimle iletişime geçerek sadece birkaç hafta içinde normal yaşam ritminize dönebilirsiniz.
Tam total protez nedir?
Tam protezler tedavi, dişlerin yokluğunu veya kusurunu telafi eden ortopedik bir tasarımdır. Diş etlerinize rahatça oturması ve gerçek dişlere benzemesi için kendi çenenizin kalıbından özenle üretilmiştir. Protezler genellikle plastiğe benzer bir malzeme olan akrilik reçineden yapılır. Kısmi protezler tam protezlere benzemekle birlikte yalnızca birkaç dişin yerine kullanılırken, tam protez tüm dişlerin yerine geçer.
Tüm dişlerinizi kaybettiyseniz tam protezlere ihtiyaç duyulabilir. Görünümünüzü geri kazanmanıza yardımcı olarak gülümsemenize ve kendinizi daha güvende hissetmenize olanak tanırlar.
Protez dişler ne zaman kullanılır?
Diş yokluğunda tam çıkarılabilir protezli diş protezleri endikedir. Tasarım çenenin tamamını onararak sahibine gülümseme ve yemek yeme yeteneğini geri kazandırıyor.
Protez dişler genellikle implantasyonun klinik veya mali açıdan imkansız olduğu durumlarda kullanılır. Ancak gerçek dişlerin fonksiyonlarını tamamen eski haline getiremezler. Gençliğinizdeki gibi bir gülümsemeye sahip olmak istiyorsanız implant protezlerine daha yakından bakmalısınız.
Tam total protezlerin avantajları ve dezavantajları
Hareketli protezlerin şüphesiz avantajı fiyattır. Bu ürünlerin maliyeti implantlardaki protezlerden önemli ölçüde daha düşüktür.
Ek olarak,hareketli protezlerin alerjik reaksiyon dışında neredeyse hiçbir kontrendikasyonu yoktur. Tasarımlar evrenseldir ve neredeyse tüm hastalar için uygundur.
Dezavantajları arasında protezin altındaki kemik dokusunun kademeli olarak kaybı yer alır. Çeneye binen yük nedeniyle maalesef bu süreç durdurulamamaktadır.
Elbette takma dişlerin dezavantajı hastaların bunları kullanırken karşılaştıkları rahatsızlıklardır: beslenme kısıtlamaları, yiyeceklerin sıkışması, diksiyon sorunları.
Diş hekiminize başvurun; o sizin için uygun olan protez yöntemini seçecektir.
Kontrendikasyonlar var; kullanım talimatlarını okumalı veya bir uzmana danışmalısınız.
Kaç çeşit diş protezi vardır?
Modern diş hekimliğinde kullanılan bu tür yapılar için çeşitli seçenekler vardır:
- çıkarılabilir protez. Bu durumda dişlerin taklidi yapılır ve gerekirse yapının kendisi kaldırılır. Çerçeve parçasının sabitlenmesi olmadığından bu seçeneğin bir takım dezavantajları vardır;
- yerel sabitleme. İmplantlı protezler, tüm diş sırasının onarılmasını mümkün kılar ve yapı, özel elemanların kullanılmasıyla güvenli bir şekilde sabitlenir. Belirtilebilecek tek dezavantaj, böyle bir sistemdeki çiğneme yükünün eşit olmayan bir şekilde dağıtılmasıdır ve bu da bazı rahatsızlıklara neden olabilir;
- ışın sabitlemesi. Tam protezleri çeneyi onarmanın en uygun yolu haline getiren en güvenilir seçenek. Protez özel kirişlere tutturulur ve sabitleme alanı çok daha geniştir, bu da çiğneme fonksiyonlarına olumlu etki yapar.
Bir seçeneğin veya diğerinin seçimi tamamen dişlerin durumuna ve hastanın finansal yeteneklerine bağlıdır. Her tasarım ayrı boyutlarda yapılır ve kurulumdan önce bir dizi tıbbi prosedür gerçekleştirilir.
En iyi takma diş hangisi?
Belirli bir hastada diş yokluğunda hangi protezin takılacağını belirlemek için diş hekimi önemli kriterleri dikkate alır:
- diş kaybının nedeni. Eğer dişleriniz diş eti problemleri nedeniyle düşmüşse, akrilik hareketli protezler durumu daha da kötüleştirebilir;
- hastaya hangi süre zarfında dişsizlik teşhisi konulduğu. Dişler uzun süre eksikse çene kemiğinde ciddi atrofi riski yüksektir. İmplantasyondan önce doku büyütme ameliyatı gerekli olabilir;
- üst ve alt çenenin durumunu etkileyen kronik patolojilerin varlığı;
- yumuşak dokuların durumu, damağın derinliği, lokal yaralanmaların varlığı vb.
Herhangi bir kontrendikasyon yoksa, dişlerin tamamen yokluğu sorununa en iyi çözüm, implantlar üzerindeki sabit protezlerdir. Köprü protezi tercih edilmelidir. İmplantasyon yerinin seçiminde esnek bir yaklaşım sağlar ve ağza güvenli bir şekilde bağlanır. Kemik dokusunun yeniden yerleştirilmesine gerek yoktur; nadiren minimum miktarda gereklidir.
Çiğneme ve ön dişlerin çoğunun yokluğunda protez seçmek zorunda kalınırsa, eksik (kısmi) ortopedik yapı kurulur. Doktorlar toka protezi seçmenizi tavsiye ediyor. Estetiktir, ağza güvenli bir şekilde sabitlenir ve diş üzerindeki yükü eşit olarak dağıtır.
Dişlerin tamamen veya kısmen yokluğu durumunda hangi protezin takılmasının en iyi olduğunu bilmiyorsanız, Akdeniz Ağız Diş kliniğinde ilk konsültasyon için kaydolun.
Sıkça Sorulan Sorular
Ölçü alınması ve birkaç prova seansından sonra ortalama 5 seansta tam çıkarılabilir protez yapılır. Bu 5 seans yaklaşık 2 hafta sürer.
Tam çıkarılabilir protezlerin temizliği, sabun ve fırça kullanılarak akan su altında yapılır. Diş macunu gerekmez. Normal diş fırçaları ile temizlenebildiği gibi tam protezler için özel olarak üretilmiş fırçalar ile de temizlenebilir. Ayrıca bazı markalar temizleme tabletleri de sunmaktadır. Protezinizi çözünmüş tabletli bir bardak suyun içinde bekleterek temizleyebilirsiniz.
Tam dişsiz hastaların hemen hepsine tam protez uygulanabildiği gibi, şeker hastalarına da tam protez tedavisi rahatlıkla uygulanabilmektedir. Yara ve yaraların iyileşmesi uzun zaman alabilir ve ağız kuruluğu sorun yaratabileceği için özel jeller ve yapay tükürük kullanılması gerekebilir.