Dişler ağrıdığında hayata olan ilgi kaybolur ve tek bir arzu ortaya çıkar – hoş olmayan hislerden bir an önce kurtulmak. Ağrıyan bir diş yeterince uyumanızı, verimli çalışmanızı ve normal şekilde yemek yemenizi engeller. Diş ağrısına sıklıkla yanağın şişmesi, vücut ısısının artması ve halsizlik eşlik eder. Tedavi edilmeyen bir diş ciddi komplikasyonlara yol açabileceğinden acı çekmemelisiniz.
Ancak aniden keskin bir ağrı ortaya çıkar ve buna dayanacak güç yoktur. Ani bir diş ağrısı hayatın ritmini bozar ve size sürekli kendinizi hatırlatır. Dayanılmaz duygular sadece gündüzleri değil geceleri de ortaya çıkıyor ve insanı yoruyor. İlk başta sadece çene bölgesinde ağrı sizi rahatsız edebilir, ancak ciddi bir sorun ya da zamanında bir uzmana başvurulmaması durumunda ağrı kulağa ve başa doğru yayılabilir.Bu durumda, durumu hafifletecek ve doktora gitme zamanını beklemenize yardımcı olacak etkili ev ilaçları kullanın.
Evde diş ağrısını ortadan kaldırmanın birkaç temel yolu vardır:
- ağrı kesici almak;
- halk ilaçlarının kullanılması;
- masaj.
Yöntemlerin her birinin avantajları, dezavantajları ve kontrendikasyonları vardır.
Diş Ağrısı Neden Olur?
- Çürük.Bakterilerin etkisi altında, zamanla diş çürükleri meydana gelebilir ve bu durum, içecekler veya yiyecekler, sıcak, soğuk ve tatlılar tüketildiğinde hoş olmayan hisler ve reaksiyonlara yol açar. Bu tür diş ağrısı genellikle geçici olsa da, diş hekimine başvurulması gerekir.
- Pulpitis, tedavi edilmeyen çürüklerin bir sonucu olarak ortaya çıkan bir iltihaptır. Kural olarak, pulpitisin kendisi akut diş ağrısına yol açar. Ek olarak, pulpitisin varlığının belirtileri, soğuk veya sıcak yiyecek ve içecekleri tüketirken yoğunlaşan spesifik bir ağrıdır. Bu tür diş ağrılarında güçlü bir ağrı kesici bile yalnızca geçici bir rahatlama sağlar.
- Periodontitis enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan inflamatuar bir süreçtir. Periodontite bağlı diş ağrısı titreşimli bir forma sahiptir ve diş üzerindeki mekanik etkiyle yoğunlaşır.
- Periostit, ilk belirtisi diş etlerinin hafif şişmesi olan spesifik bir iltihaptır. Ayrıca şişlikler artar ve bununla birlikte diş ağrısı da artar. Bazı durumlarda akut periostit meydana geldiğinde üst çenenin şişmesi görülür. Vücut ısısı 38°’ye kadar yükselebilir. Bu durumda diş ağrısı bazen şakaklarda, gözlerde ve kulaklarda zonklar.
Ne kadar erken randevu alırsanız sorun o kadar kolay ve hızlı çözülebilir. Modern anestezi yöntem ve teknolojileri tedavinin konforlu ve ağrısız bir şekilde yapılmasına olanak sağladığı için diş hekimi korkusu giderek azalıyor. Tedavi veya ziyaretinize hazırlık konusunda sorularınız varsa Mersin’deki Akdeniz Ağız Diş kliniğimizden randevu alın!
İlaçsız diş ağrısı nasıl geçer?
Evinizdeki ecza dolabınızda ağrı kesici yoksa halk ilaçlarını kullanabilirsiniz. Herhangi bir kısıtlamaları yoktur, hamile kadınlarda ve çocuklarda diş ağrısıyla mücadele etmek için kullanılabilirler.
Halk ilaçlarını kullanarak diş ağrısını nasıl hafifletebilirsiniz:
- Bir çay kaşığı tuz ve 4-5 damla farmasötik iyot ilavesiyle furatsilin ile durulama
- Bitkisel kaynatma - durulama için analjezik ve antiinflamatuar etkileri olan bitkileri seçin.
- Kabartma tozu - hızlı bir yatıştırıcı ve antiseptik etkiye sahiptir. Bir bardak ılık suya 1 çay kaşığı soda dökün, tamamen eriyene kadar karıştırın ve durulama için kullanın.
- Tuz - tuzlu su çözeltisi dezenfektan, dekonjestan ve bakteri yok edici özelliklere sahiptir. Çözüm çok basit bir şekilde hazırlanır. 2 çay kaşığı tuz ve bir bardak ılık su yapabilirsiniz.
Soğuk kompres diş ağrısını belli bir süreliğine hafifletebilir. Bunu yapmak için buz birkaç kat beze veya havluya sarılır ve iltihaplı dişe uygulanır. Soğuk kompres sayesinde şişlik azalır, kan damarları daralır, enfeksiyonun daha fazla yayılması engellenir ve ağrı azalır.
Halk ilaçlarını kullanırken bunların diş ağrısını hemen gidermek için kullanılamayacağını anlamak önemlidir. Ağrıyı yalnızca kısa bir süreliğine dindirerek dişçiye gidene kadar beklemenize yardımcı olurlar.
Diş ağrınız varsa kesinlikle yapılmaması gerekenler nelerdir?
Diş ağrınız varsa şunları yapmak kesinlikle yasaktır:
- inflamatuar ve cerahatli süreçleri aktive ettikleri için sıcak kompres uygulayın;
- sıcak içecekler içmek;
- çok sayıda tablet içmek;
- uzun süre yatay kalmak;
- antibiyotik kullanmak;
- sıcak bir duş veya banyo yapmak.
Evde uygulanan tedavilerin veya ilaçların hiçbiri ağrının %100 giderilmesini garanti etmez ve doktor ziyaretinin yerini tutamaz. Akut diş ağrısında nereye gideceğinizi seçerken diş kliniğine Akdeniz Ağız Diş dikkat edin. Burada hastalara hızlı ve rahat bir teşhis, ilgi duydukları herhangi bir soru hakkında danışmanlık ve ayrıntılı bir tedavi planının hazırlanması garanti edilir.
Diş Ağrısı Nasıl Önlenir?
Diş ağrısını önlemek için birkaç basit öneriyi takip edebilirsiniz:
- Düzenli ağız hijyeni: Dişlerinizi günde iki kez florürlü diş macunu ve diş aralarını diş ipi ile fırçalayın.
- Diş Hekimine Ziyaret: Düzenli kontroller (6 ayda bir), sorunların erken tespit edilmesine ve diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının gelişmesinin önlenmesine yardımcı olacaktır.
- Sağlıklı beslenme: Tatlı ve ekşi yiyecek alımınızı sınırlayın. Diyetinize süt ürünleri, fındık ve yeşil sebzeler gibi kalsiyum açısından zengin gıdalar ekleyin.
- Sigara içmekten kaçının: Sigara içmek diş eti hastalığı riskini artırabilir ve genel diş sağlığınızı kötüleştirebilir.
- Koruyucu kullanmak: Dişlerinizi gıcırdatma (bruksizm) alışkanlığınız varsa, özellikle uyurken ağız koruyucuları kullanın.
- Hastalıkların zamanında tedavisi: Diş problemleriniz varsa tedaviyi geciktirmeyin.
Bu tavsiyelere uymak, sağlıklı dişlerin korunmasına ve rahatsız edici ağrıların önlenmesine yardımcı olacaktır!
Çocuklarda Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Diş ağrısı olan bir çocuğa ilk yardım olarak, diş boşluğunda veya dişlerin arasında kalmış olabilecek yiyecek kalıntılarını temizlemek için ağzınızı ılık suyla çalkalayabilirsiniz. Çocuğunuzun örneğin geceleri şiddetli diş ağrısı varsa Nurofen tabletleri, Parasetamol ve İbuprofen şuruplarını kullanabilirsiniz.
Ağrı diş çıkarmayla ilişkiliyse jeller oldukça etkilidir. Tüm ilaçları kesinlikle talimatlara uygun olarak kullanmak önemlidir. Çocuğunuzun şiddetli diş ağrısı varsa Mersin'deki diş hekimine gitmeyi geciktirmeyin.
Çocuğunuzun süt dişi ağrıyorsa ne yapmamalısınız?
Çocuğun süt dişi ağrımaya başlarsa ona katı yiyecekler, tatlı içecekler, çok sıcak veya soğuk içecekler vermemelisiniz.
Yemekten sonra küçük yiyecek parçacıklarının dişlerde kalmasını önlemek için bebeğinizin ağzını ılık suyla çalkaladığından emin olun. Ve hiçbir durumda etkilenen bölgeyi ısıtmamalısınız çünkü iltihaplanma sürecini hızlandırabilir.
Mersin'deki diş hekimleri, çocuklar ve yetişkinler için kapsamlı hizmetler sunarak diş sağlığınızı korumaya yardımcı olmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Bir kaplama veya dolgunun kalitesiz kurulumu nedeniyle hastalanabilir. Sert dokular ile yapay malzeme arasında enfeksiyonun yavaş yavaş nüfuz ettiği ve iltihabın geliştiği bir boşluk vardı. Mersin şehrinde doktor, kaplamayı veya eski dolguyu çıkaracak, kök kanallarını enfeksiyondan temizleyecek, kapatacak ve dişi tekrar restore ederek malzemenin dokularına sıkı bir şekilde yapışmasını sağlayacaktır.
Evet. Sinüzit, orta kulak iltihabı, migren ve trigeminal sinir iltihabı yayılan ağrıya neden olur. Daha az sıklıkla, anjina krizi, kalp krizi, şiddetli kronik stres veya zihinsel bozukluklar nedeniyle alt ve üst çene aynı anda ağrır.
Derhal Mersin’deki Akdeniz Ağız Diş diş kliniğine başvurmanız gerekir. İlk muayene ve teşhisin ardından diş hekimi yirmilik dişini tedavi etmeye değip değmeyeceğine veya onu tamamen çıkarmanın daha iyi olup olmayacağına karar verecektir.