tedaviler

Ortognatik Cerrahi (çene ameliyatı, çene cerrahisi), ciddi çene problemlerinde, çenelerin birbiri ile uyum sorunları ortaya çıktığında, dişlerin doğru bir şekilde bir araya gelmesini sağlamak, yüz profilini iyileştirmek, alt çenenin pozisyonunu düzeltmek için tercih edilir. Bu ameliyat ile daha iyi bir çiğneme ve estetik yüz görünümü hedeflenir. Ortodontik tedaviler tek başına çiğnemenizi ve dişlerin doğru sıralanmasını düzeltemiyorsa ortognatik cerrahi (çene ameliyatı, çene cerrahisi) yöntemlerine başvurulur.

Alt üst çene farkı çok fazla olan kişilerde, asimetrik bir görünüm söz konusu olduğunda erişkin hastalar için planlanan ortognatik cerrahi yöntemleri ile tedavi sağlanır. Hazırlanan diş telleri, ameliyat olmadan önce bir süre kullanılır. Ameliyattan sonra hedeflenen uygun görünüş elde edildiğinde çıkarılır. Tedaviye başlamadan önce yirmilik dişlerin çekilmesi gerekebilir. Ameliyattan 12 – 18 ay öncesinde diş teli kullanımı başlar.

Çenenin doğru şekilde konumlanmasına yardımcı olmak için ameliyat esnasında da teller yerinde kalır. Çenenin yeni konumunu sabitlemek için metal plaka veya vidalar kullanılır. Bu plaka ve vidalar diş telinin altında kaldığından dolayı görünmez.

Ortognatik Cerrahi Kimlere Uygulanır?

Vücut gelişiminin tamamlandığı 17 – 18 yaşlarından sonra alt ve üst çenede gelişimsel deformitesi bulunan kişilere uygulanır. Alt veya üst çenenin anormal şekilde büyümesi, az gelişmesi durumlarında ortognatik cerrahi (çene ameliyatı, çene cerrahisi) tedavi yöntemine başvurulur. Kemik yapısı uygun olan herkese ileri yaşlara kadar uygulanması mümkündür. Özellikle ileri yaşlardaki hastalar uyku apnesi (uykuda nefes tutulması) gibi sorunlar yaşıyorsa bu yönteme başvurulur.

Tellerle Diş Tedavisi Şart Mı?

Ortognatik cerrahi (çene ameliyatı, çene cerrahisi) tedavisi öncesinde dişlerin en iyi şekilde dizilimini sağlamak için ortodontik hazırlık gerekir. Bu hazırlık aşamasında kişinin bir süre diş teli kullanması şarttır. Diş telleri takılmadan önce dişlerdeki çürükler ve diş etleri tedavi edilir. Dişler, tellerin yardımı ile belirgin şekilde düzeltildikten sonra ortognatik cerrahi gerçekleşir. Ameliyat sonrasında dişlerin iyi temas etmesi ve ısırmanın daha kolay olması için 3 – 6 ay süresinde ortodontik tedavi devam eder.

Cerrahi İşlem Esnasında Ağrı Hissedilir Mi?

Ortognatik cerrahi (çene ameliyatı, çene cerrahisi), genel anestezi altında gerçekleşir. Genel anestezi altındayken kişi herhangi bir acı veya ağrı hissetmez. Cerrahi işlem sonrasında ağrı, yüzde şişme, morarma gibi çeşitli geçici şikayetler oluşabilir. İlaç kullanımı ve hekim tavsiyelerine uyularak bu şikayetler en az seviyeye indirilir.

Çene Cerrahisinin Avantajları Nelerdir?

İlk muayene esnasında diş hekimi tarafından gerekli tedavi planlanırken kişinin kendi istekleri de göz önünde bulundurulur. Temel olarak fiziki problemlere yoğunlaşılsa da estetik problemler de bu aşamaya dahil edilir. Estetik anlamda da kişinin en iyi görünüme kavuşması için kapsamlı bir tedavi planı yapılır. Çene kapanışının düzeltilmesi ve dişlerin ideal diziliminin sağlanması ile hastanın görünümünde de olumlu değişiklikler meydana gelir. Konuşma, çiğneme, solunumda meydana gelen iyileşmeler ile kişinin yaşam kalitesi artırılır.

Ortognatik Cerrahi İşlemleri Riskli Midir?

Genel anestezi altında yapılan her ameliyatta olduğu gibi ortognatik cerrahi (çene ameliyatı, çene cerrahisi) için de çeşitli riskler vardır. Ancak bu tür durumlar çok ender şekilde ortaya çıkar. Alanında uzman bir diş hekimi ve iyi bir ekip ile çalışıldığında mükemmel sonuç verir. Yanlış ve yetersiz şekilde uygulanan ortognatik cerrahi işlemler sonrasında sinirlerde meydana gelen hasara bağlı olarak alt dudak ve çene bölgesinde his kaybı, dilde tat alma duyusunda kusurlar, yüzdeki mimiklerin çalışma kusurları gibi riskler ortaya çıkabilir.

BENZER İÇERİKLER

Muayene veya konsültasyon için randevu almak ister misiniz?

O zaman başvuru formunu doldurun veya doğrudan bizimle iletişime geçin ve yüksek kaliteli hizmet alın!

tedaviler