tedaviler
Mersin Ortodontik tedaviler, normal diş yapısı olması gerektiğinden farklı, çarpışık olduğu durumlarda ihtiyaç duyulan bir uzmanlık alanıdır. Diş yapısındaki bozuklukları düzeltmeye yönelik eğitim alan diş hekimleri tarafından uygulanır. Hastanın ağız, diş, kafa yapısı incelenerek çarpışık dişlerin düzeltilmesi ve kişinin istediği diş görünümüne kavuşmasını hedefleyen bir tedavi yöntemini içerir.
Ortodontik diş problemleri birçok farklı sebepten dolayı ortaya çıkar. Çocukluk döneminde biberon, emzikleri gereğinden fazla kullanmak, el parmaklarını emmek, erken yaşlarda süt dişlerinin zamanından önce veya geç kaybedilmesi bu tür problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Alt çenenin önde veya geride olması, iskelet yapısındaki bozukluklar, kişinin çene yapısının uyumsuzluk göstermesi bu sebeplerin ortaya çıkma nedenleri arasında yer alır.
Mersin Ortodontik Tedavi Aşamaları Nelerdir?
Ortodontik tedaviler birkaç aşamadan oluşur.
- İlk muayenede diş hekimi, kişinin dişlerindeki bozuklukları tespit eder. Tedavinin olup olamayacağı, sorunun ne derece büyük olduğu hakkında kişi bilgilendirilir.
- Ağız içinin detaylı muayenesinin sonrasında kişi için en uygun tedavi şekline karar verilir.
- Ortodonti tedavisinde hijyen, en önemli unsurdur. Ağız içinde çürük olup olmadığı kontrol edilir. Varsa tedavi öncesinde çürükler tedavi edilir. Böylece hazırlık aşaması tamamlanır.
- Planlama aşamasında kişiye özel bir plan hazırlanır. Tedavi süreci kişinin çene yapısına, diş ve ağız yapısına uygun şekilde planlanır.
- Tedavi aşamasında ağıza ekartör takılır. Bunun amacı tedavi boyunca ağızın açık kalmasını sağlamak ve işlem yapılmasını kolaylaştırmaktır.
- Diş telleri takılma aşamasında indirekt bonding yöntemi en yaygın kullanılan yöntemdir. Dişlere yapıştırıcı ile işe braketler yapıştırılır. Aralarından ark telleri geçirilir ve lastikler takılır.
- Tedaviye devam etmeden önce ağız ölçüleri alınan hastaya kalıp hazırlanır. Diş teli veya ortheronun şeffaf plakları ağıza takılabilir hale getirilir.
Ortodontik tedaviler esnasında şeffaf plaklar, hareketli ortodontik araçlar, sabit ortodontik araçlar ve vidalı araçlar kullanılır.
Diğer tedavilerimiz;- Mersin İmplant
- Mersin Zirkonyum Diş
- Mersin Porselen Diş
- Mersin Ortodonti
- Mersin Tam Diş Protezleri
- Mersin Şeffaf Plak
Diş ve Çene Bozuklukları Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Ortodontik tedaviler, diş ve çene bozuklukları söz konusu olduğunda gerekli uygulamalar yapılmazsa dişlerin temizlenmesi zorlaşır. Çene bozukluğuna veya diş dizilim problemlerine bağlı olarak kötü kapanış, diş yüzeylerinde aşınma, çiğneme ve fonksiyon bozuklukları, diş etlerine aşırı yük binmesi gibi sorunlar ortaya çıkar.
Çocuklar İçin İlk Ortodontik Tedavi Ne Zaman Yapılmalı?
Aileler, çocuklarının diş yapılarında belli başlı sorunlar fark ettiğinde diş hekimine başvurur. Ortodontik tedaviler için en uygun yaş, önemli bir konudur. Diş hekimleri, 7 yaşını geçmeden çocuklara ortodontik tedavi uygulanmamasını tavsiye eder. Bu yaşlarda ağızda henüz süt dişleri bulunduğundan dolayı diş gelişimi problemleri meydana gelebilir. Ortodontik tedaviler, erken dönemde teşhis edildiğinde daha kolay olduğundan dolayı erken teşhis son derece önemlidir. 9 – 14 yaş aralığı, bu tedaviler için en uygun yaş aralığı olarak kabul edilir.
Kimlere Ortodontik Tedavi Yapılır?
Her yaş grubuna gerekli olması durumunda ortodontik tedaviler uygulanabilir. Geçmiş yıllarda sadece çocuklara yönelik ortodontik tedaviler olduğu kanısı yaygın olsa da son yıllarda erişkin kimseler de ortodontik tedavi için sık sık hekimlere başvurmaktadır. Yaş, tedavinin olumlu ilerlemesi için olumsuz bir kriter değildir.
Sabit Ortodontik Tedavi Boyunca Yiyecek – İçecek Tüketme Alışkanlığı Nasıl Olmalı?
Sabit ortodontik tedavilerde ilk birkaç gün yeme – içme zorlayıcı olabilir. Çiğneme sırasında ağrı şikâyeti, dişlerde hassasiyet gibi şikayetler geçici olarak ortaya çıkabilir. Alışma dönemi boyunca yumuşak gıdalar tüketilmesi tavsiye edilir. Braketlerin diş yüzeyinden kopmaması, tedavi sürecinin daha rahat ve hızlı ilerlemesi için patlamış mısır, cips, karamel, sakız, jelibon, lokum, fındık, badem, şeker, elma, erik, havuç, asitli içecekler gibi gıdalardan uzak durulmalıdır.
Mersin Ortodontist
Mersin Ortodonti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Ortodonti, ağız ve diş sağlığı bölümünde yer alır.
Diş tellerini diş üzerindeki braketlere sabitlemek ya da alt ve üst çene yapısını dengelemek için lastik bant kullanılır.
Kliniğimizin web sitesi üzerinden ya da iletişim numaralarımızı arayarak randevu alabilirsiniz.
Tedavi süresince gerekli durumlarda lokal anestezi uygulanacağından acı söz konusu değildir. Tedavi sonrası ilk birkaç gün hafif ağrılar hissedilebilir.
Tedavi süresince gerekli durumlarda lokal anestezi uygulanacağından acı söz konusu değildir. Tedavi sonrası ilk birkaç gün hafif ağrılar hissedilebilir.
Ortodonti tedavisi için uygulanan işlemler geçici, tedavi kalıcıdır.
Ortodontik bir tedaviye ihtiyaç halinde ertelenmemesi gerekir. Geciktiği veya hiç yapılmadığı takdirde, alt üstçene problemleri, çenede hissedilen güçsüzlük, çiğneme problemleri, konuşma zorluğu ve pek çok diş problemlerine yol açar.
Mersin Ortodonti Hekimlerimiz
Veysel ÇEÇEN
BAŞHEKİM
Kenan SEVİ
BAŞHEKİM
Erkoç BULUT
BAŞHEKİM
Serhat GÜNDÜZ
BAŞHEKİM