tedaviler
Kancalı diş protezleri, bir diğer ismiyle parsiyel (bölümlü) hareketli protezler sabit protetik tedavinin yapılamadığı kişilere yapılan diş protezi türüdür. Kişilerin ağızlarında dişleri olduğu için ve takıp çıkarmalı protezler oldukları için bu şekilde adlandırılıyorlar. Diğer dişlere kancalar ile tutuculuk sağlandığından kancalı diş protezleri de deniyor.
Kancalı Diş Protezleri Nasıl Yapılır?
Kliniğe protez yaptırmak amacıyla başvuran kişilerden öncelikle detaylı bir anamnez (hasta öyküsü) alınır. Panaromik radyograflarla ve gerekirse ağız içi filmlerle elde edilen görüntüler hekim tarafından incelenir. Ağız içi muayenenin ardından tedavi planlaması gerçekleştirilir. Daha sağlıklı bir protez için hastanın ağzında yapılması gereken işlemlerin bitirilmesi ve kemik desteğini kaybetmiş, proteze yeterli destek sağlayamayacak dişlerin çekimi gerekir.
Ardından hastadan çeşitli maddelerle (aljinat gibi) ağız içi ölçü alınır ve alçı dökülerek modeller elde edilir. Bu modeller labaratuvara gönderilerek metal bir iskelet hazırlanır. Metal iskeletin ağız içinde uyumu değerlendirilerek gerekli düzeltmeler yapılır. Ardından mum duvar aşamasına geçilir. Bu aşamada dişlerin yükseklikleri ve konumları belirlenir. Hazırlanan mum duvarlara dişler dizilir ve dişli bir prova yapılır. Yapılan dişli prova sonucun değerlendirilmesi açısından önemlidir. Dişli provanın ardından protez bitim işlemleri için laboratuvara gönderilir ve hastaya teslim edilir.
Kimler Kancalı Diş Protezi Kullanabilir?
- Ağzındaki tüm dişleri kaybetmiş kişilere total (tam) hareketli protezler uygulanır. Eğer kişinin ağzında destek olabilecek dişler varsa kancalı protezler yapılabilir.
- Dişlerin üzerine dizildiği kemik alveol kreti olarak adlandırılır. Alveol kreti dişsiz sonlanıyor ise, yani arkaya doğru olan dişlerden bir bölümü yoksa hareketli bölümlü protez uygulanır.
- Sabit köprü protezleri basitçe 2 diş arasında yer alan dişsiz boşluklara yapılabilir. Elbette sabit protezde destek olarak kullanılacak dişlerin bazı özellikleri taşıması gerekir. Sabit protez yapılamayan olgularda kancalı protezler tercih edilebilir.
- İmplant tedavisi yapılamayan kişiler ya da implant yaptırmak istemeyenler için hareketli parsiyel protez uygun olabilir.
Kancalı Diş Protezleri Kaç Günde Hazırlanır?
Protez yapımı çok aşamalı işlemleri içerdiğinden bir miktar zaman alır. Hazırlanma süresi klinikten kliniğe ve hastadan hastaya değişebilir. Yaklaşık olarak 5 seans gerektiren bir uygulamadır. Hekim, vakaya göre hastayı bu konuda daha net şekilde bilgilendirebilir.
Kancalı Diş Nasıl Çıkar?
Kancalı dişler hafif bir parmak baskısıyla çıkabilirler. Başlangıçta kancalar daha sıkı olacağı için çıkarılırken daha fazla güç uygulamak gerekebilir ancak zamanla metal esneyecek ve daha rahat takıp çıkarma olanağı sunacaktır.
Kancalı Diş Protezi Nasıl Kullanılır? Kullanımı Kolay Mı?
Parsiyel hareketli protezler takıp çıkarmalı protezlerdir. Ağızdaki dişlerden ve yumuşak dokulardan destek aldıkları için kullanımları konfor sağlar. Elbette kancalı diş protezi kullanacak kişilerin başlangıçta bir alışma süresi olacaktır ancak alışma süresinin ardından, ağız içi protez varlığı kişileri rahatsız etmeyecektir.
Protezin takıp çıkarılması sırasında aşırı güç uygulamaktan sakınmak gerekir. Çünkü aşırı kuvvetler dişlere, çevre dokulara ve protezin metaline zarar verebilir. Kancalar zarar görürse uyum bozulur ve kullanım zorlaşabilir. Uzun süreli bir kullanım ve ağız sağlığının korunması için protezlerin temizliğine özen gösterilmelidir.
Kancalı Diş Protezlerinin Temizliği Nasıl Olmalı?
Hareketli bölümlü protezler, fırça ve sabun yardımıyla temizlenir. Diş macunu aşındırıcı etki göstereceği için kullanılmamalıdır. Ağızda protezler varken uyumamaya özen gösterilmeli, gece yatmadan önce protezler çıkarılarak sabah takılmalıdır.
Kancalı Diş Protezleri Estetik Olur Mu?
Bu protezler metal destekli protezlerdir. Arka bölgede estetik olarak bir problem oluşmazken ön bölgede kancalar metal olduğu için görülebilir ve tam bir estetik sağlanamayabilir.